Megjelent az Opera 11.10

Az Opera ma kiadta a Barracuda kódnéven fejlesztett Opera 11.10 végleges változatát. Ebben az új verzióban mutatkozik be a böngésző két egyedi funkciójának, a gyorshívónak és a böngészés sebességét a grafikai elemek szerveroldali tömörítésével gyorsító Opera Turbónak a továbbfejlesztése.

A gyorshívó oldal megjelenése mostantól testre szabható, az oldalakhoz tartozó miniatűrök pedig látványosabbak lehetnek, mint korábban. Egyrészt a weboldalak üzemeltetői maguk is készíthetnek optimalizált kisképeket, de a böngésző maga is tud generálni ilyeneket, adott esetben a weboldal logójából.

Ennél látványosabb fejlődés látható az Opera Turbo funkciónál. Korábban ez a szolgáltatás JPEG formátumot használt a képek tömörítéséhez, ezt a hatékonyabb – és a Google által karbantartott – WebP-re cserélték le. Ennek a gyakorlati haszna az, hogy kisebb fájlméret mellett a tömörített képek élesebbek, kevésbé zajosak. Optimalizáltak a hálózati kapcsolatok kihasználásán is, mindezeknek köszönhetően az új Opera Turbó átlagosan 22 százalékkal kevesebb adatforgalmat bonyolít, mint az elődje. (Erről részletek a Magyar Opera blog-on olvashatók.)

További újdonságok címszavakban: a Flash-plugin automatikus telepítése a háttérben, új CSS3-funkciók támogatása és a Web Open Font Format (WOFF) támogatása.

A böngésző új kiadása letölthető az Opera weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények