Megjelent az OpenShot 2.2-es verziója

A multiplatformos OpenShot videoszerkesztő legújabb verziója több újdonságot is hozott: pl. 4K videószerkesztés, jobb teljesítményű szerkesztés, gyorsítótárazás, új címsablonok.

Az OpenShot elődje, az 1.x sorozat még csak linuxos videószerkesztő volt. 2013 tavaszán, egy sikeres Kickstarter-kampány keretében Jonathan Thomas, a fő fejlesztő hozzálátott az OpenShot 2.x teljes újraírásához, teljesen új C++-ban készített libopenshot feldolgozó motorral és Pythonban és PyQT-ben készített felhasználói felülettel. A Linux, Mac OS X és Windows támogatással rendelkező új videószerkesztő, egy egyszerűen kezelhető, mégis hatékony alkalmazássá nőtte ki magát. A 2.0-s verzió jókora késéssel csak tavaly jelent meg, de azóta az OpenShot népszerűsége egyre nőtt, és további két kiadással – immáron elérve a 2.2-es verziószámot – javultak a szoftver képességei és teljesítménye is.

Javuló teljesítmény és gyorsítótárazás

Az elmúlt néhány hónapban a fejlesztők számára a teljesítmény növelése a legfontosabb cél. Az esetek egy részében akár tízszeres gyorsulást sikerült elérni az előző verzióhoz képest. A nagy képek hozzáadása már nem lassítja le a szerkesztőt és a HD videók (5K, 4K, 2.5K, valamint 1080p) szerkesztése is jelentősen gyorsult az alkalmazásba bekerült gyorsítótár segítségével. A gyorsítótár működhet memóriában és lemezen is. A részleteket a beállítások között találhatjuk meg. Emellett a sok fájlt tartalmazó projektek megnyitása is a tízszeresére gyorsult.

Növekvő stabilitás

Rengeteg kritikus hibát javítottak, melyek a lejátszással vagy a hibás képkocka-felismeréssel voltak kapcsolatosak. Ez sokkal stabilabb feldolgozást tesz lehetővé, kiváltképp a lassabb rendszereken. Javult a Linux AppImage és OS X (10.9+) App Bundles telepítőcsomagok minősége is.

Hirdetés

Kulcskockával kapcsolatos továbbfejlesztések

A kulcskockák az OpenShot animációs rendszerében számos új fejlesztést hoztak, pl. a CSS támogatásával (másodfokú Bézier-görbék) százalékos beállítási lehetőséget. Így jobban testre szabhatóak a beállítások az eddigi fix beállítások helyett. Továbbá 28 előzetes beállítás is helyet kapott a programban. A tulajdonságok visszavonása és újraalkalmazása is javult (a tulajdonságban szerkesztőben), szín kulcskockák leképzése az idővonalon, és a képkocka érzékelése például a kulcskocka hozzáadása a kiválasztott képkockánál (a tulajdonságban szerkesztőben).

OpenShot
[+]

Hibakezelés és jelentés

Az OpenShot 2.2 feldolgozókönyvtár (libopenshot) és a Python UI (openshot-qt) továbbfejlesztett hibakezeléssel rendelkezik, és a hibák, valamint a kivételek stacktrace-t minden támogatott rendszeren tárolja. Ezek az adatok anonim módon kerülhetnek a fejlesztőkhöz, akik a hibák helyének ismeretében ezeket gyorsabban tudják javítani. Az adatszolgáltatás kikapcsolható a beállítások között.

Új címsablonok

Számos kicktarteres támogató kért új sablonokat. Jó néhány új sablon került beépítésre, többek között a videók besorolásához használatos sablonok.

OpenShot
[+]

Az OpenShot 2.1-es verziójában is érdekes újdonságok kerültek tavaly:

  • a hangsávok hullámformája megjelenítése nagy segítség a szerkesztés során. Ezek mellett a hangsávok szétválasztása és összevonása is megjelent az alkalmazásban

OpenShot
[+]

a tulajdonságok szerkesztésére szolgáló panel az előző kiadásban jelentősen fejlődött, kényelmes szerkesztési lehetőséget biztosítva a haladó beállítások elvégzéséhez

    OpenShot

    a felhasználó által beállítható billentyűzetkiosztások

      OpenShot
      [+]

      • a 64 bites Windows támogatása
      • idővonal-fejlesztések
        • az idővonalra ejtett videók képesek illeszkedni a már ott lévő videókhoz
        • a sávok zárolhatók, így a zárolás eloldásáig nem változtathatók meg
        • az összes sáv vágása
        • a lejátszás leáll a utolsó videoklip lejátszása után

      OpenShot
      [+]

      OpenShot

      gyors alkalmazásbemutató

        OpenShot

        Letöltések

        Az OpenShot 2.2-es verziójának letöltése: Windows, Mac, Linux (Ubuntu PPA). A magyar nyelv is támogatottak között van.

        Ha tetszik

        Ha tetszik a projekt, számos módon segíthet: tesztelés, dokumentációfordítás, programozás, dokumentálás, marketing, vagy támogatás. A bejelentett hibák a Github-on találhatók: https://github.com/OpenShot/openshot-qt/issues.

        Előzmények