OpenLab 3.0: megújult az ingyenes, iskoláknak szánt programcsomag

A NetIQ Novell SUSE magyar képviselete bejelentette, hogy elérhetővé vált az OpenLab 3.0. Az iskolák számára kialakított, szerver- és munkaállomás-oldali programcsomagból álló OpenLab célja, hogy segítse a nyílt forráskódú eszközök megismerését és alkalmazását a hazai oktatásban. A csomag számos hasznos alkalmazást és funkciót tartalmaz az iskolai rendszergazdák, tanárok és diákok számára, emellett a legfrissebb, törvényben előírt szűrési kötelezettségek teljesítésében is segíti az oktatási intézményeket.

A HUEDU program keretein belül 2013 januárja óta a nyílt forráskódú, integrált és moduláris OpenLab iskolai alkalmazáscsomagunkat kínáljuk ingyenesen a hazai oktatási intézményeknek. Eddig több mint százezer felhasználó vette igénybe megoldásunkat. A legújabb kiadásban megtalálható fejlesztések révén az iskolák a szeptember óta érvényben lévő tartalomszűrési követelményeknek is egyszerűen eleget tehetnek. Ezzel elősegítjük a kiskorúak védelmét és a biztonságosabb internetezési szokások elterjedését” – nyilatkozta a megjelenés kapcsán Hargitai Zsolt, a képviselet üzletfejlesztési vezetője.

Hirdetés

Tartalomszűrés egyszerűen

2014. szeptember 1. óta az iskolákban és nyilvános könyvtárakban gondoskodni kell arról, hogy a számítógépeken ne találkozhassanak a kiskorú internethasználók olyan tartalommal, amely káros lehet lelki és szellemi fejlődésükre nézve. A jogszabály az olyan tartalmak kiszűrését teszi kötelezővé, amelyek közvetlenül ábrázolják az erőszakot, illetve a szexualitást. Azonban a legtöbb iskola korlátozni kíván további tartalmakat is, például a szerencsejátékkal, drogokkal, dohányzással vagy rasszizmussal kapcsolatban lévőket.

Az OpenLab csomagban található, legújabb tartalomszűrési funkciók segítségével a tanárok egyszerűen, rendszergazdai segítség nélkül is korlátozhatják, hogy milyen tartalmakhoz férhetnek hozzá óráikon a diákok az iskolai számítógépen keresztül. A könnyen használható, webes felületen keresztül az egyes munkaállomásokon külön is szabályozhatják a szűrési feltételeket. Korlátozhatják például a teljes internetelérést, illetve tilthatják vagy engedélyezhetik a különféle témák alapján kategóriákba sorolt oldalak elérését (szerencsejáték, drog, felnőtt tartalom stb.). A tanárok testre is szabhatják a szabályokat, és az előre meghatározott kategóriák mellett saját listákat is összeállíthatnak a letiltani kívánt oldalakról.

Átfogó oktatási és informatikai szolgáltatások

Az OpenLab a tartalomszűrésen kívül számos egyéb oktatási és informatikai tevékenységben segíti az intézményeket. A csomagban megtalálható eszközök segítségével egyaránt megvalósítható a gépterem-felügyelet, a dolgozatok és tananyagok kezelése, az elektronikus napló vezetése, a hardver- és szoftverleltár, a levelezés, a felhasználókezelés, a hálózati szolgáltatások kezelése, illetve a mentés és monitorozás. A csomag ráadásul kizárólag ingyenes és nyílt forráskódú komponensekből épül fel, ami garantálja azt, hogy az intézményeknek a jövőben sem kell licencdíjat fizetniük a modulok használatáért.

A legújabb kiadás már az openSUSE 13.1-es verziójára épül, és képes Active Directory integrációra is. Az új csomag tartalmaz egy metakereső alkalmazást is, amellyel a tanárok és diákok egyszerre több weboldalon, illetve publikus és privát adatbázisokban egyaránt kereshetnek. Az OpebLab 3.0 emellett a tananyagok kezelését és keresését is új eszközökkel segíti, továbbá webkettes közösségi szolgáltatások használatát teszi lehetővé az ingyenes és nyílt forráskódú Kablink csoportmunka-szolgáltatás integrálásával.