Elöntötte a chippara a ChatGPT-t

Annyira drága a ChatGPT működtetése, és annyira nehéz biztosítani az AI-chipeket, hogy saját lapkák gyártását fontolgatja az OpenAI.

Jól értesült, belsős források szerint a ChatGPT mögött álló OpenAI azt fontolgatja, hogy saját AI-chipek gyártásába kezd, ehhez pedig már felvásárlásban is gondolkodnak.

Egyelőre nem született konkrét döntés, de már tavaly több opció felmerült, hogyan orvosolják a drága AI-chipek készlethiányait – mivel ezek elérhetőségétől függ a cég. Felmerült, hogy saját AI-chipek gyártanak, de más cégekkel való szoros együttműködések is. Értelemszerűen az NVIDIA van a középpontban.

Sam Altman vezérigazgató állítólag a cég top céljává tette, hogy több AI-chipek szerezzenek. Nyilvánosan panaszkodott rá, hogy nehezen elérhetőek a GPU-k, ez nagyban érinti az NVIDIA-t is – hiszen a cég az AI-megoldások futtatásához leginkább alkalmas chipek piacának több mint 80 százalékát birtokolja a globális ágazatban. Altman szerint nem csak az OpenAI-t kiszolgáló chipekből van hiány, de a hardver működtetése is elképesztően drága.

2020 óta a fejlesztéseket a Microsoft közreműködésében üzemelő, 10 ezer NVIDIA GPU-t használó szuperszámítógépen végzik. A ChatGPT működtetése azonban nagyon drága, a Bernstein szerint minden lekérés 4 centbe kerül a cégnek. Amennyiben a Google kereső méretének tizedére nő a ChatGPT, akkor 48,1 milliárd dollárnyi GPU-ra és 16 milliárd dollárnyi éves chiputánpótlásra lesz szükség, hogy egyáltalán biztosítsák a működését.

A céget leginkább kiszolgáló és el is érhető AI-chipek kérdése másokat is aggaszt, többek között a Google, a Meta, a Microsoft és az Amazon is próbálkozik ilyenek fejlesztésével, több-kevesebb sikerrel. Egy ilyen lépés sokba kerülne az OpenAI számára, éves szinten több száz millió dollárba, és akkor sem garantált a siker. Egy felvásárlás ezen sokat gyorsíthat, ehhez van is kiszemelt, de nem nevezték meg a források. Az új törekvésnek azonban csak évek múlva lehet eredménye a szakértők szerint, addig pedig az NVIDIA-tól és az AMD-től függ ez a cég is.

Azóta történt

Előzmények