Elhiszik az emberek, hogy a mesterséges intelligencia egy élő, érző lény

Egyre többen gondolják az online, AI-alapú barátjukat érző lénynek, a szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy nem ébredtek öntudatra a gépek, és nincsenek érzéseik.

Egyre aggasztóbb méreteket ölt, hogy mennyien kezdik azt hinni, a különböző mesterséges intelligencia-alapú chatbotok érző lények. Erről beszélt az AI-alapú chatbotokra szakosodott Replika is, amely avatarokat kínál az ügyfeleknek: ezek meghallgatják őket és beszélgetnek is velük.

A cég minden nap több olyan üzenetet kap, amelyben a felhasználó azt állítja, az online „barátja” (amivel napi több száz üzenetet váltanak) egy érző, élő lény. A cég szerint itt nem őrült, hallucináló vagy téveszméktől szenvedő emberekről van szó, egyszerűen csak ez a meggyőződésük a chatelés után.

A gépek öntudatra ébredése mostanában lett felkapott téma, miután a Google egyik senior szoftvermérnökét, Blake Lemoine-t kényszerszabadságra küldték, amiért illetéktelenül hozott információkat nyilvánosságra, majd azt állította, hogy a cég LaMDA AI-chatbotja egy öntudattal rendelkező személy. A Google és sok vezető tudós alapos vizsgálat után cáfolta ezeket a félrevezető kijelentéseket, és arra jutottak, hogy a LaMDA egyszerűen csak egy komplex algoritmus, amelyet úgy terveztek, hogy meggyőző emberi nyelvet generáljon.


[+]

A Replika szerint a mostani jelenség nem szokatlan, és erősödik majd, mivel egyre többen használnak szórakoztató chatbotokat. Az emberek a jelentések szerint hinni kezdenek valamiben, a chatbothoz pedig érzelmeket fűznek, kapcsolatot alakítanak ki.

A szakemberek azt mondják, hogy bár időnként kapnak elsőre nem megmagyarázható válaszokat az AI-modellektől, de nem szabad elfelejteni, hogy ezeket mérnökök tömegei képzik, tréningezik hosszú időn át, válaszokat, szövegeket, párbeszédeket, adatmintákat is írnak hozzájuk, hogy életszerűek legyenek. Ez viszont a közösségi chatbotok rohamos terjedésével oda vezethet, hogy sokan kezdenek el hinni a gépek öntudatra ébredésében. Eddig ugyanis inkább az üzleti, ügyfélszolgálatos chatbotokon volt a hangsúly, most azonban feltörnek a közösségi chatbotok, amelyek a LaMDA-hoz hasonlóan igen komplexek, megtanulják a hiteles, valódi párbeszéd utánzását, messze életszerűbben, mint a Google Asszisztens vagy az Amazon Alexa.


[+]

Azt is mondják a szakemberek, hogy az aggasztó trend mögött az emberek kapcsolati igényei állnak, ugyanakkor mindenkit óva intenek attól, hogy romantikus kapcsolatot alakítsanak ki egy chatbottal, hiedelmek és filmek ide vagy oda – a gépek ugyanis tényleg nem éreznek semmit, és nincs öntudatuk. Hozzáteszik, hogy még a legfejlettebb technológia sincs a közelében annak, hogy szabadon gondolkozó rendszert rakjon össze, az ilyen intelligensnek látszó programok mögött hónapokig, évekig dolgozó emberek tömege és munkája áll, a rendszerek mondatok millióiból válogatnak, mindenféle téma kapcsán, és még arra a kérdésre is meggyőző választ adnak, hogy milyen jégkrém-dinoszaurusznak lenni. A munkájuk eredménye tükrözhet intelligenciát, de természetesen nem éri el azt, és ugyanerre az álláspontra jutottak a Google által felkért, különböző területeken dolgozó szakemberek is.

A téma az algoritmusokat és rendszereket fejlesztő cégek, mérnökök egyértelmű álláspontja ellenére nem csak a hiszékenyebb rétegeket, de a szakembereket is erősen megosztja. Vannak olyan kritikusok, akik szerint nem a Google dolga eldönteni, hogy egy gép öntudatra ébred-e, és olyan kérdéseket kellene az AI-nak feltenni, amelyekből kiderül, gondolkodik-e a rendszer olyan filozófiai kérdéseket, mint például, hogy az embereknek lelke van, amely a halál után is él. Letesztelnék azt is, hogy az AI képes-e idővel az emberi agy egy részének kiváltására úgy, hogy az illető viselkedése ne változzon. A kritikusok szerint mélyebb megértésre van szükség a tudatosság fogalma és a gépek ezen esetleges képessége kapcsán, erre a filozófiai kérdésre pedig szerintük nincsenek egyszerű válaszok.

A Replika vezérigazgatója újra és újra cáfolja az effajta feltételezéseket, és igyekeznek tanítani is a felhasználókat, mielőtt azok hiedelmei túlzásokba esnek. Az AI szerintük nem érző lény és nem is terapeuta, csak egy chatbot, aminek a célja igazinak, emberinek tűnő beszélgetés generálására. A függőség csökkentése érdekében úgy hangolják a rendszereket, hogy az ügyfél elégedett legyen, ne pedig minél több időt töltsön a chatbottal. A vezérigazgató szerint a helyzet azonban nehéz, ugyanis amikor felvilágosítják az embereket, hogy az AI nem valódi, akkor vádolni és támadni kezdik a cégeket, hogy azok rejtegetnek valamit. Azt is elmondta, hogy rendszeresen tölt el félórákat azzal, hogy olyan emberekkel beszélget, aki szerint a chatbot érzelmi traumától szenved. Igyekszik megértetni az embereket, hogy a chatbot által leírt dolgot nem történtek meg, a Replika csak egy algoritmus.

Azóta történt

  • Az MI közeljövője Magyarországon

    Gulyás László, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) MI Szakosztályának elnöke és az ELTE MI Tanszékének docense szerint mindennapos látványnak számítanak majd az önvezető autók, a csomagszállító drónok, illetve a mesterséges intelligencia elsősorban nem humanoid robotok formájában lesz jelen az életünkben.

Előzmények