Pénztárgépek: nem lesz benzin és gyógyszer január elején?

A múlt hét végén ismét felpezsdült az online pénztárgépek körüli huzavona, ugyanis két szakterületről is jelezték, hogy kevés esélyt látnak arra, hogy határidőre, január elsejére felszereljék az adóhivatallal online módon összekötött pénztárgépeket.

Lemaradás

Az IT café folyamatosan követte a pénztárgépcsere állomásait, így olvasóink tudhatják, hogy jelen esetben az a legfontosabb vonatkozó információ, hogy a PC-alapú, úgynevezett nagykasszák esetében a kormány szigorúan ragaszkodik a január elsejei bevezetési dátumhoz. Ilyen kasszákat döntően a nagy cégek, üzletláncok használnak, a legtöbbször speciális igényekhez szabva a rendszereket.

Bár e területen jóval kevesebb gépcserére, -modernizációra van szükség, mint az egyszerű kiskasszáknál (becslések szerint 30-40 ezer gépről lehet szó), a fent említett különleges elvárások miatt mégis előállhatnak, előálltak bonyodalmak. Legalábbis erre utal a Magyar Ásványolaj Szövetség múlt keddi állásfoglalása, melyben kifejtik, hogy a tagvállalataiknál használt egy- és kétvállalkozós üzemanyagkút-kezelő pénztárgépeket specifikációját a vonatkozó rendeletben nem szabályozták, a kétvállalkozós kasszarendszerekhez szükséges Adóügyi Ellenőrző Egységek (AEE) pedig még el sem érhetőek a piacon, és ennek várható időpontjáról a gyártók sem tudnak tájékoztatást adni. És ha a gép lelke, az AEE nincs meg, akkor a rendeletnek megfelelő pénztárgéprendszerek kifejlesztése sem indulhat meg, a hatósági engedélyeztetésről, illetve az üzembe helyezésről nem is beszélve. Vagyis minimálisan több hónapos csúszással lehet számolni.

Hasonló problémákról számoltak be a patikák képviselői is.

Nincs hosszabbítás

A már jó ideje ismert, most újra felszínre került gondra a Nemzetgazdasági Minisztérium is reagált, és világossá tették, hogy nem lesz határidő-hosszabbítás, ugyanakkor kissé homályosan úgy fogalmaznak, hogy aki jogkövetően járt el, azt nem érheti hátrány. Ez feltehetően azt jelenti, hogy „fű alatt” oldják a szigort, és azokat a nagykasszás üzleteket sem büntetik meg – hasonlóan a kiskasszás cégekhez –, akik valamilyen dokumentummal igazolni tudják, hogy elindították a beszerzési folyamatot, és rajtuk kívül álló ok miatt nem telepítették az új elvárásoknak megfelelő gépeket. Ezen dolgozik a minisztérium és az érintettek meghívásával létrejött munkabizottság is.

A nagykasszák másik nagy megrendelői a nagy bevásárlóközpontok és áruházláncok, és a körülöttük tapasztalható csend valószínűleg arra utal, hogy ők képesek lesznek megvalósítani a modernizációt január elsejéig.

Azóta történt

Előzmények