(Frissítve4: robbanás elhalasztva) Robbanás előtt a pénztárgépbomba?

Az IT café híradásaiban folyamatosan figyelemmel követtük, hogy miképp alakul az a mára már tragikomikussá vált történet, mely arról szól, hogy kormányhatározat következtében a hazai vállalkozásoknak még idén online adatkapcsolatra alkalmas, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számítógépes rendszerével összekötött pénztárgéppel, pénztárgépekkel kell rendelkezniük. Ez a történet most fordulóponthoz érkezett egy sajátos döntés következtében.

Sarokba szorítva

Az előzmények olvashatóak lapunkban, a kapcsolódó hírek eligazítást nyújtanak, így most csak röviden a hétvégén, ma kulminálódó eseményekről. A komoly gondot az okozza, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) november 12-én visszavonta az Alt Cash Kft. által piacra dobandó SAM4S NR 270 online típusú kassza forgalmazási engedélyét. Ez azért probléma, mivel korábban az állam pénzügyi támogatást nyújtott ennek a cégnek, hogy többinél olcsóbb, kb. százezer forintba kerülő pénztárgépet kínáljon. Az ajánlat természetesen vonzó volt, így több tízezer vállalkozás tőlük rendelte meg a gépet (a gyártó információi szerint kb. 80 ezer megrendelésről van szó), és ők meg is nyugodtak, hogy eleget tettek törvényi kötelezettségeiknek. Az engedély visszavonása (az MKEH határozata alapján a pénztárgép a 3/2013. (II.15) NGM rendelet szerinti műszaki és informatikai követelményeknek nem felel meg) ezeket a vállalkozókat bizonytalan helyzetbe hozta, ráadásul Varga Mihály gazdasági miniszter korábbi ígéretének megfelelően a NAV szigorított is: november 18-án közölték, hogy a megrendelést bizonyító dokumentumokat november 25-ig, hétfőig be kell szerezni.

A bizonytalanságot tovább növelte, hogy az Alt Cash honlapján a héten továbbra is kitartásra buzdította megrendelőit (arról nem szóltak, hogy az érintett típus engedélyeztetésére halvány esély sem látszik), előbb csütörtököt, majd pénteket jelölték meg, mint olyan napot, amikor az MKEH meghozza döntését, méghozzá reményeik szerint a cég számára kedvezőt.

Most mi lesz?

Mivel ma délig sem az Alt Cash honlapján, sem az MKEH weboldalán nem volt új információ, ezért megkerestük az érintetteket.

alt cash error

Az Alt Cash Kft.-nél többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnünk senkit, emellett az egyébként is dadogva működő honlapjuk e hír írásának időpontjában a túlterhelésre hivatkozva le is állt, a Facebook-oldalukon pedig tegnap óta nincs friss információ.

Az MKEH-nél szerencsésebben jártunk, ott sikerül egy illetékessel beszélnünk, aki készséggel adott tájékoztatást. A fontosabb információk pontokba szedve:

  • az Alt Cash-nek három gépe került a hivatal látókörébe: az SAM4S NR 240, az SAM4S NR 270, illetve az SAM4S NR 300
  • a nagy vihart kiváltó gép az SAM4S NR 270, ennek sorsáról a hét elején született másodfokon is döntés, továbbra sem kapott engedélyt – kérdésemre, hogy ez végleges-e, az MKEH illetékese kitérően azt válaszolta, hogy jelen pillanatban a másodfok az érvényes döntés, ha esetleg mégis szeretné a cég az engedélyeztetést, akkor újra kell indítania az engedélyeztetési folyamatot
  • az SAM4S NR 240 még az engedélyeztetési folyamat elején tart
  • jelen pillanatban, vagyis ezekben az órákban is az SAM4S NR 300 ellenőrzése folyik, de arról, hogy ez mikorra készül el, az MKEH illetékese nem tudott és – a folyamat jellege miatt – nem is akart nyilatkozni, csak annyit közölt, hogy amint kész a jelentés, azt azonnal nyilvánosságra hozzák a honlapon, akár hétvégén is, ha akkorra zárul le a vizsgálat

Kérdésemre, hogy mivel a vállalkozók számára megszabott határidő az hétfőn jár le, vajon hogyan tudják ezt a gépet megrendelni, ha pl. az MKEH – mint a legutóbbi esetben is – vasárnap teszi közzé a döntését, az illetékes azt válaszolta, hogy az ellenőrzési folyamat kötött, nekik az a felelősségük, hogy ezt az előírásoknak megfelelően elvégezzék.

Következmények

  • azok az érintett vállalkozók, akik a bizonytalan helyzet miatt inkább úgy döntöttek, hogy más forgalmazó más (és jóval drágább) gépét rendelik meg, az Úr, illetve az állam színe előtt tisztán állnak – amiatt persze aggódhatnak, hogy a befizetett 30 ezer forintos előleget visszakapják-e, mivel a magyarországi viszonyok alapján erre kevés az esély. Így aztán ezek a vállalkozók gépenként több tízezer forintot buknak a korábbi helyzethez képest
  • azok az érintett vállalkozók, akik bíztak az Alt Cash ígéreteiben, akkor jöhetnek ki jól, ha legalább az SAM4S NR 300 megkapja az engedélyt, mivel a cég valószínűleg egyszerűen átírja a megrendelésüket erre – ez persze nem ennyire egyszerű, hiszen jogilag nem igazán tiszta az ügylet, új szerződés kell, ez időbe telik stb.
  • amennyiben valamilyen oknál fogva a nagy hétvégi hajrában az SAM4S NR 300 nem kapja meg az engedélyt, akkor az Alt Cash-től el nem pártolt megrendelők nagyon rosszul járnak, hiszen egyrészt kétséges a befizetett előleg sorsa, másrészt pedig hétfőig meg kell rendelniük egy új gépet – az anyagi kár náluk is annyi lenne, amennyi az első csoportnál (egy forgalmazó úgy véli, hogy sokan kerültek a harmadik kategóriába, ezért, ahogy egy fórumon olvastuk a tájékoztatójukat, szombaton 11-re a miskolci sportcsarnokba hívják a károsultakat, hogy a teendőkről tájékoztassák őket)

Annyi bizonyos, hogy a konkurencia hatalmasat kaszál az Alt Cash körüli hercehurcából.

Amennyiben az MKEH közzéteszi határozatát, frissítjük hírünket.

Frissítés: az MKEH honlapján megjelent tájékoztató szerint ma újabb két pénztárgép kapta meg a forgalmazási engedélyt, de egyik sem az Alt Cash terméke.

Frissítés2: úgy tűnik, a hétvége az hétvége, ma sem született döntés. Legalábbis erre utal az ügyfeleket továbbra is bizonytalanságban tartó nyilatkozat, melyet az Alt Cash nemrég a Facebookon tett közzé:

Tisztelt Ügyfeleink!

Kollégáink most érkeztek vissza az Engedélyezési Hatóságtól. A mai napon sajnos még mindig nem született döntés az NR-300-as modellről, az MKEH nem zárta le a vizsgálatot. Hétfő reggel kell visszamennünk, reméljük még aznap megkapjuk az engedélyt.

Önök jogkövető magatartást folytattak, amikor leadták megrendelésüket pénztárgépeinkre, így álláspontunk szerint nem büntetheti Önöket a NAV, ha továbbra is kitartanak a Sam4s pénztárgépek mellett.

A készülékünk engedélyének a visszavonására azután került sor, hogy a pénztárgép használatra kötelezetteknek rendelést kellett leadnia az online kiskasszákra, és közel nyolcvanezer megrendelés érkezett hozzánk.

Továbbra is készen állunk arra, hogy eljuttassuk pénztárgépeinket a megadott címekre. Mi le is tudjuk szállítani a készülékeket, nem csak fényképeken léteznek a modelljeink. Amennyiben kérhetjük Önöket, tartsanak ki a saját döntésük mellett.

Köszönjük bizalmukat!

Frissítés3: A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az online pénztárgépeket érintő forgalmazási engedélyek visszavonása, módosítása és kiterjesztése kapcsán a kialakult helyzetre való tekintettel egyeztető megbeszélést kezdeményezett 2013. november 25-én 15 órakor a kamara Krisztina körúti székházába. A meghívottak között szerepelnek az érintett forgalmazók, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, valamint a NAV munkatársai.

Frissítve4: az Alt Cash Facebook-oldalán pár perce jelent meg a bejegyzés: „Megkaptuk!”.

Ez azt jelenti, hogy a cég megkapta az SAM4S NR 300 kassza forgalmazási engedélyét – az MKEH honlapján olvasható közlemény ezt meg is erősíti.

Keressük a forgalmazót, hogy a továbbiakról érdeklődjünk.

Azóta történt

Előzmények