Alig használják az online kasszákat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy hatezer nagy- és 63 ezer kiskasszát „lát” online – írta meg a hivataltól kapott tájékoztatás alapján ma a nol.hu. Többféle becslés látott már napvilágot arról, hogy összesen hány hagyományos pénztárgépet kellett a rendelet következtében lecserélni, a nol.hu egy viszonylag mérsékeltet választott (180-190 ezer lecserélendő kassza), de ez is azt jelenti, hogy a pénztárgépek mindössze harmada üzemel a NAV szerverével szinkronban. Vagyis ahogy várható, a kereskedők egyrészt nem sietnek az új gépek beüzemelésével, sok helyen még nincs is a helyszínen a megrendelt eszköz.

Hirdetés

Már nincs kötöttség

A tudósítás beszámol arról, hogy a kiskereskedőktől szerzett információk szerint még az időben, ősszel megrendelt gépek sem mindig érkeztek meg: az év végén berendelt készülékek jobbára váratnak magukra. Azt is fontos megjegyezni, hogy a kiskereskedőket most már semmiféle jogszabály nem kötelez arra, hogy sürgessék az online pénztárgép leszállítását: a határidők ugyanis kizárólag arra vonatkoztak, hogy a kasszákat meg kell rendelni a támogatásért cserébe adott határidőre – azt azonban nem írták elő, hogy mikorra kell beszereltetni a gépeket. Ha már leszállították azokat, akkor kötelező üzembe helyezni, de ha a gyártó nem adja át a gépet, akkor nincs gondja a kereskedőnek, adatot sem kell szolgáltatnia, sürgetnie sem kell a gyártót, bírságot sem kell fizetnie.

A rendesek ellenőrizhetőek

Mindez azt jelenti, írja a nol.hu, hogy azok jártak a legrosszabbul, akik a kormány szándékainak megfelelő határidőket betartották. Ezek a kereskedők most számíthatnak arra, hogy a NAV őket fogja ellenőrizni, hiszen csak ők érhetők el könnyen. A hatóság nemcsak a pénztárgépek adatait, hanem az áfabevallásokhoz kapcsolódó belföldi ügyletek számlaszintű nyilvántartását is fel tudja használni a kiválasztáshoz. Abban pedig kár bízni, hogy a revízió tétlenkedni fog: az új eszközök és információk segítségével azoknál fognak rendszeres látogatásokat tenni, ahonnan már jönnek az adatok. „A vélhetően sumákoló, pénztárgépcseréjét elhúzó kiskereskedő pedig nagyjából ugyanazt a kockázatot futja, mint korábban: vagy kijönnek a revizorok, és akkor mindent visznek, vagy nem jönnek, és akkor mehet biznisz” – zárul a nol.hu tudósítása.

Előzmények