Online diszkont utazási irodát indított a Vista

A go.hu címen elindult szolgáltatás jelenleg egyedülálló a magyar piacon, és a készítők reményei szerint majdani versenytársai a legnagyobb nemzetközi utazási portálok sorából – Lastminute.com, Expedia.com – kerülnek ki. Az oldalon, amelynek it- és kommunikációs hátterét az Axelero Internet adja, 465 hagyományos és 80 fapados légitársaság ajánlatából, valamint világszerte 40 000 szállás és több ezer szervezett út közül válogathatnak az utazni vágyók.

Hirdetés

Az igazán felhasználóbarátra, bár kissé lassúra sikerült keresőmotor segítségével a látogatók legfeljebb három lépéssel megtalálhatják a legkedvezőbb ajánlatokat, és egy gombnyomással elintézhetik a foglalást is. A kereső ráadásul nemcsak a világhálón már megtalálható ajánlatokban kutat, hanem adatbázisa tartalmazza a Vista rendelkezésére álló több ezer partnerszállítói ajánlatot is, így az utazni szándékozók a magyar piac szinte összes utazási ajánlatából válogathatnak. A repülőjegy-foglalási modul kuriózuma, hogy hazánkban először egyszerre kereshetünk a hagyományos és fapados légitársaságok ajánlatai között, sőt a lehető legalacsonyabb ár megtalálása érdekében a keresőrendszer +/-3 napos indulási/érkezési rugalmassággal, illetve a bécsi indulás lehetőségével is számol. A portál létrehozói e modultól várják a legnagyobb érdeklődést, becsléseik szerint a repülőjegy-foglalási tranzakciók az oldal forgalmának mintegy felét teszi majd ki. A szolgáltatás hátterét a nemzetközi online repülőjegy-foglalási rendszerek piacvezetője, a WorldSpan biztosítja.

Míg az online foglalás már minden utazási termék esetében elérhető, az online fizetés sajnos még nem. Ennek elsősorban törvényi gátja van; az utazási szerződéseknél törvényben kell szabályozni, hogy az elektronikus aláírás helyettesíthesse a fizikai aláírást – ez ügyben tehát a GKM-nél van a labda. A honlapon jelenleg csak a fapados repülőjáratoknál, illetve a szobafoglalásnál választható az online fizetési mód, de a készítők ígérete szerint egy hónapon belül minden repülőjegynél és biztosítási kötésnél lehetségessé válik.

A go.hu tekintetében a Vista és az Axelero közös tervei egyelőre 5 évre szólnak, ez időszak alatt szeretnék az utazási szolgáltatások online értékesítésének arányát Magyarországon a jelenlegi 5-6 százalékról a nemzetközi trendeket megközelítő 40 százalékra feltornázni. A készítők az első féléves időszakban mintegy kétmillió látogatóra számítanak az oldalon, az online tranzakciók várható számát pedig háromezer körülire becsülik. A célszámok teljesítésében nyilván nagy feladat hárul majd az [origo] portálra, azonban itt nem merül ki az Axelero szerepe. A szolgáltatás fenntartásához szükséges szerverek a cég Adatparkjában kerültek elhelyezésre, illetve a szolgáltatáshoz szükséges operációs rendszerek teljes körű üzemeltetése is az internetvállalat feladata.

Azóta történt

Előzmények