Online aukció: százmilliárdos hazai piac

Az elektronikus piactéri szolgáltatásokat nyújtó Axelero Marketline meghatározása szerint az online aukció interneten keresztül végrehajtott, valós idejű versenytárgyalás. A folyamat mind értékesítési, mind beszerzési céllal lebonyolítható, a gyakorlatban mégis mint döntéstámogató eszköz terjedt el a nagyvállalatok körében. Mára e kereskedési technika elfogadott beszerzési eljárássá vált hazánkban a nagyvállalatok körében.

Hirdetés

Az Axelero Marketline szakértői tanácsadásának keretében egyrészt aukciós szállítói adatbázisából megfelelő potenciális szállítókat tud ajánlani ügyfeleinek (az ebben regisztrált szállítók száma meghaladja az 1600-at), másrészt több tucat ügyféllel közösen szerzett tapasztalatai alapján megfelelő aukciós lebonyolítási technikát tud javasolni az újonnan belépőknek. A cég most olyan szolgáltatás kifejlesztésén dolgozik, amelyik a nagyvállalati tendereztetés teljes folyamatát elektronizálja, a nem kötelező érvényű ajánlatkéréstől kezdve a specifikáció kialakításán keresztül egészen a tender tényleges lebonyolításáig.

Tavaly hatvan-hetven milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le az online-piactereken eladó és vásárló magyar vállalatok – derül ki az Axelero Internet becsléséből. Ebből az Axelero Marketline 23 milliárdot közvetített. A vállalat szerint a piac értéke 2004-ben elérheti a százmilliárd forintot.

Az e-piactéri szolgáltatások piacára jellemző, hogy nyílt, horizontális elektronikus piactérre nincs igény, ehelyett testre szabott, egyedi elektronikus beszerzéstámogató rendszereket keresnek a vevők – derül ki a cég elemzéséből. Ennek megfelelően az Axelero Marketline is modulszerűen felépített, privát piactéri megoldásokat kínál nagyvállalati ügyfeleinek, amelyek vállalati vagy néhány vállalat által közösen létrehozott és fenntartott, konzorciális jellegű rendszerek. Ezek általában magukban foglalnak egy a vállalatirányítási rendszerbe integrált beszerzési rendszert, amely a vállalaton belüli beszerzési jóváhagyási folyamatot támogatja, egy vagy több dedikált beszerzési katalógust, amely a vállalat által gyakran, egyedi feltételekkel rendelt termékcsoportokat jeleníti meg és egy elektronikus szállítói dokumentumcsere-rendszert, amelyet gyakran támogat elektronikus aláírás vagy internetes szállítóminősítési rendszer.

Azóta történt

Előzmények