Olvasson regényt e-mailben!

Hirdetés


Az üzleti találékonyság határtalan, bizonyítja ezt egy szolgáltatás, mely elfoglalt felhasználóinak lukas perceikben az elmulasztott könyvek elolvasását kínálja. Az olvasni kívánó, ám erre időt szakítani nem tudó fogyasztó kérheti a tavaly óta tesztfázisban működő dailylit.com cégtől, hogy a megjelölt könyvet részletekben küldje el neki telefonjára vagy más hordozható eszközére a meghatározott időpontokban – s mindezért még fizetni sem kell. Verne 80 nap alatt a Föld körül című könyvét például 82, egyenként öt perc alatt elolvasható részletben kaphatjuk meg, míg a kissé terjedelmesebb Anna Karenina 430 folytatásban érkezik.

E hónapban lezárták a próbaverziót, s mostantól már hivatalosan működnek, s körülbelül 370 klasszikus művet tárolnak adatbázisukban. Albert Wenger, a vállalkozás egyik alapítója elmondta a Reuters-nek, hogy körülbelül 50 ezer ember jelentkezett már be náluk, s 75 ezer címletöltésük volt. Egyelőre olyan könyveket kínálnak, melyeket már nem véd a szerzői jog, s mindezt ingyenesen teszik, ám néhány héten belül tervezik a fizetős szolgáltatás bevezetését is, amelybe nem vonják be a hirdetéseket, az előfizetési díjakon a kiadók és az oldal működtetője osztoznak majd, s Wenger felesége és tulajdonostársa, Susan Danziger nyilatkozata szerint a jogvédett könyvek elolvasása öt dollárjába fog kerülni a felhasználóknak.

A kiadók jó boltnak találják ezt a módszert, hiszen a friss könyveknek csinálhatnak kampányokat, s például nyelvkönyvekre szakosodott cégek, mint például a Berlitz, már meg is kötötték a szerződést (napi öt perc nyelvoktatás).

Meglehet nagy jövő vár a vállalkozásra, bármilyen furának is tűnik elsőre a szolgáltatás. Az e-könyvek piaca ugyanis hallatlan dinamizmussal fejlődik, s ezzel együtt az ilyen könyvek olvasására készített eszközök fejlesztése is gőzerővel folyik (gondoljunk csak a különféle e-readerekre, a hordozható gépekre, vagy éppen a még bizonytalan sorsú, de roppant ígéretesnek tűnő intelligens e-papírra). Ha már lesznek olyan népszerű, olcsó és elterjedt eszközök, melyek segítségével könnyen és kényelmesen lehet digitális formájú szövegeket olvasni, akkor a dailylit.com olyan lehet, mint azok a napilapok, melyek e médium fénykorában legtöbb előfizetőjüket a folytatásos regények közlésével szerezték.

Azóta történt

Előzmények