2019. április 24., szerda

Gyorskeresés

Olvasson regényt e-mailben!

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Reuters

Merész vállalkozásba kezdett Albert Wenger és felesége.

Hirdetés


Az üzleti találékonyság határtalan, bizonyítja ezt egy szolgáltatás, mely elfoglalt felhasználóinak lukas perceikben az elmulasztott könyvek elolvasását kínálja. Az olvasni kívánó, ám erre időt szakítani nem tudó fogyasztó kérheti a tavaly óta tesztfázisban működő dailylit.com cégtől, hogy a megjelölt könyvet részletekben küldje el neki telefonjára vagy más hordozható eszközére a meghatározott időpontokban – s mindezért még fizetni sem kell. Verne 80 nap alatt a Föld körül című könyvét például 82, egyenként öt perc alatt elolvasható részletben kaphatjuk meg, míg a kissé terjedelmesebb Anna Karenina 430 folytatásban érkezik.

E hónapban lezárták a próbaverziót, s mostantól már hivatalosan működnek, s körülbelül 370 klasszikus művet tárolnak adatbázisukban. Albert Wenger, a vállalkozás egyik alapítója elmondta a Reuters-nek, hogy körülbelül 50 ezer ember jelentkezett már be náluk, s 75 ezer címletöltésük volt. Egyelőre olyan könyveket kínálnak, melyeket már nem véd a szerzői jog, s mindezt ingyenesen teszik, ám néhány héten belül tervezik a fizetős szolgáltatás bevezetését is, amelybe nem vonják be a hirdetéseket, az előfizetési díjakon a kiadók és az oldal működtetője osztoznak majd, s Wenger felesége és tulajdonostársa, Susan Danziger nyilatkozata szerint a jogvédett könyvek elolvasása öt dollárjába fog kerülni a felhasználóknak.

A kiadók jó boltnak találják ezt a módszert, hiszen a friss könyveknek csinálhatnak kampányokat, s például nyelvkönyvekre szakosodott cégek, mint például a Berlitz, már meg is kötötték a szerződést (napi öt perc nyelvoktatás).

Meglehet nagy jövő vár a vállalkozásra, bármilyen furának is tűnik elsőre a szolgáltatás. Az e-könyvek piaca ugyanis hallatlan dinamizmussal fejlődik, s ezzel együtt az ilyen könyvek olvasására készített eszközök fejlesztése is gőzerővel folyik (gondoljunk csak a különféle e-readerekre, a hordozható gépekre, vagy éppen a még bizonytalan sorsú, de roppant ígéretesnek tűnő intelligens e-papírra). Ha már lesznek olyan népszerű, olcsó és elterjedt eszközök, melyek segítségével könnyen és kényelmesen lehet digitális formájú szövegeket olvasni, akkor a dailylit.com olyan lehet, mint azok a napilapok, melyek e médium fénykorában legtöbb előfizetőjüket a folytatásos regények közlésével szerezték.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.