Olcsóbb lesz mobiltelefont hívni

Június 15-étől mintegy 10 százalékkal csökkennek a mobilhálózatba irányuló hívások végződtetési díjai – ismertette a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tanácsának döntését Pataki Dániel, az NHH elnöke. A T-Mobile végződtetési tarifái átlagosan 8,7, a Pannon GSM díjai 9,2 százalékkal lesznek alacsonyabbak a jelenlegihez képest. Vagyis a Pannon GSM-nek továbbra is magasabb díjat engedélyeztek, ennek oka a két cég mérete közötti különbség. A hatóság azt követően rendelte el a díjmérséklést, hogy a szolgáltatók ezzel kapcsolatos ajánlatát nem fogadta el. Mivel a Vodafone ma még nincs benne az úgynevezett jelentős piaci erővel rendelkező összekapcsolási körben, rá nem vonatkozik a hatósági árszabályozás. A hatóság elnöke a NAPI Gazdaság kérdésére elmondta, hogy a Vodafone átlagos végződtetési díja a másik két szolgáltatóhoz viszonyítva 7-9 forinttal magasabb, és a fentiek szerint egyelőre ezen a szinten is marad.

A tanács végződtetési díjakkal kapcsolatos döntése illeszkedik a magyar joganyaghoz és az európai uniós gyakorlathoz – eszerint a végződtetési díjak kötelező évi csökkentése 15 százalék mínusz az infláció. Pataki elmondta, hogy a mobilvégződtetési díjak csökkenésével Magyarország visszakerül arra az árszintre, ami például Szlovákiában, Lengyelországban és Lettországban tapasztalható. A rendelkezést ugyanolyan céllal hozták, mint a vezetékes szolgáltatók összekapcsolási díjai esetében, vagyis hogy az alacsonyabb nagykereskedelmi tarifák elősegítsék a verseny kibontakozását és ez közvetve kiváltsa a fogyasztói árak mérséklését. Korábban a Matáv esetében 2-3 forinttal csökkentették a végződtetési díjakat, s a mobilosoknál is hasonló értékről van szó, így ez a lépés nem befolyásolja a platformok közötti versenyt.

(*) Az NHH határozata az indokoltnál nagyobb mértékben torzítja a versenyt a mobilpiacon, azaz az indoklásban leírt mértéken is túlmutat – reagált a testület döntésére a T-Mobile Magyarország. A cég a jelentős díjkülönbségek miatt a piaci verseny elvével ellentétesen, milliárdos nagyságrendben kénytelen támogatni versenytársait. Ez a T-Mobile Magyarország Rt. számára a versenyt indokolatlanul korlátozó, a piaci folyamatoktól függetlenül terhelő hátrányt jelent.

Azóta történt

Előzmények