Az OLAF is vizsgálja a Microsoft Magyarország korrupciós ügyét

Hirdetés

A Népszava érdeklődésére az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) megerősítette: vizsgálják, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor. Az OLAF sajtóirodája közölte, hogy jelenleg ennél több információt nem adhatnak, mivel egy folyamatban lévő vizsgálatról van szó. Az a tény, hogy az OLAF vizsgálja az ügyet, nem jelenti azt, hogy az érintett személyek, illetve szervezetek szabálytalanságot vagy csalást követtek el – áll a nyilatkozatban.

A napokban több részlet is kiderült az amerikai vizsgálatról, és ezekből kiderül, hogy a magyar Microsoft nem közvetlenül, hanem jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégeken keresztül adta el a szoftvereit a közigazgatásnak. Ezek a vállalatok azonban az eredetihez képest 50-60 százalékkal drágábban határozták meg a különböző termékek árát, a jelentős extraprofitból pedig meg nem nevezett magyar döntéshozókat kentek meg, akik így érdekeltek voltak a vásárlásban.

Mint néhány napja az IT café is beszámolt róla, a Microsoft peren kívüli megegyezés eredményeként vállalta, hogy – nem csak a magyarországi történések miatt – összesen 25,7 millió dolláros bírságot fizet az amerikai hatóságoknak, melyből 8,7 millió dollár a Microsoft Magyarország kötelezettsége.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények