1988. október 12.

Az Apple-t 1985-ben elhagyó Steve Jobs cége, a NeXT bemutatja saját fejlesztésű számítógépét, a NeXT Computert. Habár ez a két évig gyártott, 6500 dollárba kerülő, csúcsminőségűnek szánt konfiguráció végeredményben nem hozta meg a várt sikert, újszerű megoldásai (optikai tároló, beépített hangfelismerés, objektumorientált programozási nyelvek) jelentős innovációnak számítottak ebben a kategóriában.

Hirdetés

 

Azóta történt

  • 1985. október 14.

    Bjarne Stroustrup, a programnyelv kidolgozója kiadja a C++ első kereskedelmi célú implementációját, ezzel egy időben megjelenik a nyelvhez általa írott első kézikönyv (The C++ Programming Language). Stroustrup az AT&T Bell Laboratories megbízásából 1979-ben kezdett hozzá a C nyelv utódjaként meghatározott C++ fejlesztéséhez.

  • 1982. november 16.

    Steve Jobs levelet ír a hangtechnikával foglalkozó McIntosh Labs elnökének, melyben arra kéri, hogy engedélyezze vállalatuk számára, hogy használhassák a Macintosh márkanevet. A Jobsékat felkereső Gordon Gow azonban jogászai tanácsára elutasította a kérést. Az Apple végül 1983-ban részleges licencet kapott a névre, 1986-ban pedig – állítólag százezer dollárért – megvásárolták a teljes jogot.

  • 1996. december 20.

    Az Apple Computer bejelenti, hogy 427 millió dollárnyi készpénzért, illetve részvényért fel fogják vásárolni az alapító és korábbi vezető Steve Jobs cégét, a NeXT Software Inc.-t. A megállapodás része volt, hogy Jobs Gilbert F. Amelio vezérigazgató tanácsadójaként visszatér az Apple-höz.

Előzmények

  • 2011. október 5.

    Hosszan tartó betegség után 56 éves korában elhunyt Steve Jobs, aki 1976-ban Steve Wozniakkal és két társával megalapította az Apple-t. A karizmatikus vállalatvezető vízióinak és végletes precizitásának számos úttörő terméket köszönhet a számítástechnika, a filmipar és a szórakoztatóelektronika – köztük a Mac számítógépet, az iPhone-t és az iPadet.

  • 1997. szeptember 16.

    Az Apple társalapítója, Steve Jobs 12 évi távollét után ideiglenes vezérigazgatóként újra csatlakozik a vállalathoz. A váltásra azért került sor, mivel a korábbi vezető, a Jobs NeXT nevű cégét is felvásárló Gil Amelio irányítása alatt az Apple katasztrofális üzleti eredményeket produkált.

  • 1950. augusztus 11.

    A kaliforniai San Joséban megszületett Steve Wozniak, aki Steve Jobsszal 1976. április elsején megalapította a modern számítástechnika egyik legfontosabb vállalatát, az akkori nevén Apple Computer Inc.-t. A mérnök Wozniak nevéhez fűződik az 1970-es években a korszakalkotó Apple I, illetve Apple II gépek megtervezése; sokak szerint ezek a fejlesztések indították el a személyi számítógépek forradalmát.

  • 1976. április 1.

    Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne megalapítják az Apple I személyi számítógép terjesztésére az Apple Computer Inc. elnevezésű vállalkozást. A cég később lecserélt logóját Wayne találta ki, áprilisban bemutatott első termékét Wozniak tervezte, az értékesítés Jobs ötlete volt. A júliustól 666,66 dollárért árusított, fadobozba épített Apple I-ből 200 darabot gyártottak.