1982. október 1.

A Sony megkezdi az első kereskedelmi forgalomba került CD-lejátszó, a CDP-101-es árusítását Japánban. Ekkoriban összesen még csak 113 zenei album volt elérhető CD-n. Habár a készülék nem volt olcsó (700–1000 dollárért lehetett kezdetben megvásárolni), a cég adatai szerint az év végig több mint 20 ezer darab fogyott belőle.

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

  • 2005. november 1.

    Egy október eleji rendszerfrissítés következményeként egy szoftverhiba a tokiói tőzsde (TSE) leállását okozta. A világ második legnagyobb tőzsdéjén a Fujitsu által fejlesztett rendszerben a probléma nyitáskor, helyi idő szerint kilenc órakor jelentkezett, és hiba miatt csak délután fél kettőkor indulhatott meg a kereskedés.

  • 1998. december 19.

    A japán Nikkó városában elhunyt Ibuka Maszaru, aki a a fizikus Morita Akióval 1946-ban megalapította a Tokio Cusin Kogjo K.K. (Tokiói Távközlésfejlesztési Társaság) nevű vállalatot, melyet 1958-ban átkereszteltek Sony Corporationre. Ibuka, illetve a Sony sikerének egyik alapeleme volt, hogy az 50-es években az elsők között szerezték meg a Bell Labstől a tranzisztoros technológia licencét, és úttörőként használták fel kereskedelmi, nem katonai célokra.

Előzmények

  • 1982. augusztus 17.

    A Royal Philips Electronics a Polygram langenhageni gyárában legyártja az első kereskedelmi forgalomba került compact discet, azaz CD-t. Az új optikai tároló specifikációját már az 1970-es évek elején megalkották, ám a felmerülő technológiai problémák miatt csak az 1980-as évek elején tudták beindítani a sorozatgyártást. Az első CD-re az ABBA The Visitors című albumát rögzítették.

  • 1957. július 8.

    Létrejön a Control Data Corporation (CDC), a szuperszámítógépek iparágának egyik úttörője. Az 1960-as években a cég Seymour Cray vezetése alatt a legjobbak közé tartozott e területen, ám a következő évtized folyamán visszaestek, az 1980-as években pedig fokozatosan felszámolták a CDC-t.

  • 1979. július 1.

    A Sony Japánban piacra dobta az Ibuka Maszaru, a Sony egyik alapítója ötlete alapján Kihara Nobutosi által megtervezett, walkman néven elhíresült hordozható zenelejátszó első típusát, a kék-ezüst színű TPS-L2-t. Az akkor 200 dollárba kerülő készülék hangrögzítésre még nem volt alkalmas, de teljesen kielégítette a zenebolond Morita Akiónak, a Sony társalapítójának igényeit, s hamarosan meghódította az egész világot, kultikus eszközzé vált.