Hirdetés

Visszaesés várható az okostelefonok piacán a koronavírus miatt

De a problémát csak átmenetinek látja a kínai piackutató cég elemzése.

A koronavírus-járvány által okozott termelési fennakadások miatt az első negyedévben éves viszonylatban 12 százalékkal, öt éves mélypontra csökkenhet az okostelefon-gyártás volumene a kínai TrendForce piackutató intézet hétfőn publikált prognózisa szerint.

A TrendForce jelentésében 275 milliós globális gyártási volument jelez előre az első negyedévre, ami 12 százalékkal marad el a 2019 első negyedévitől, és ötéves mélypontnak számít. Az elemzés azt is megállapítja, hogy a termeléscsökkenést nem is annyira az alkatrészellátás fennakadásai, sokkal inkább az okostelefon-összeszerelés leállásai, valamint a kereskedelmi zavarok okozzák. Az év elejére ugyanis a gyártók hagyományosan jelentős alkatrészkészleteket halmoznak fel a hosszas kínai holdújév miatt. Minden azon múlik, hogy az összeszerelő üzemek milyen ütemben indítják be újra a gyártást – írja a jelentés.

A piackutató cég elemzésében hangsúlyozza, hogy „nem tekinti borúsnak” az éves forgalmi kilátásokat, mivel a nagy- és kiskereskedelmi forgalomban a vírusjárvány miatti korlátozások csak elhalasztják az okostelefon keresletet, de lényegesen nem csökkentik azt.

A legnagyobb világpiaci tényező a dél-koreai Samsung Electronics gyártókapacitásainak túlnyomó része Vietnamban található, piacának pedig csak két százalékát adja a kínai. A Samsung a jóslás szerint az első negyedévben a TrendForce előző előrejelzésénél 3 százalékkal kevesebb, 71,5 millió okostelefont fog gyártani. A Huawei első negyedévi okostelefon-termelésére vonatkozó előrejelzést a piackutató 15 százalékkal csökkentette, 42,5 millióra. Az Apple az első negyedévben 41 millió iPhone készüléket fog gyártani a mostani prognózis szerint. Előző prognózisában a TrendForce 45,5 milliós termelést jelzett. A Xiaomi termelési előrejelzését a piackutató 10 százalékkal, 2,47 millióra csökkentette, ami nagyjából megfelel a 2019 első negyedévinek. Az OPPO termelése 2,4 millió, a Vivo termelése 1,7 millió okostelefon lesz az első negyedévben. A két cég termelésére vonatkozó előrejelzését a TrendForce 14 és 15 százalékkal csökkentette.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények