Okosabb lett az OpenOffice magyar nyelvhelyesség-ellenőrzője

Hirdetés

LightproofElkészült az OpenOffice.org április elején bemutatott magyar mondatellenőrzőjének új változata, melynek magyar nyelvi szabályrepertoárját a fejlesztő, Németh László jelentősen bővítette. Néhány példa az újonnan felismert típushibákra: *megszeretném nézni; *meglett csinálva, *had ne kelljen, *több, mint zavaró, *olyat amilyet, *macska illetve kutya, *a fészer mellet, *az is helyett kapott. Ha már korábban telepítve volt, a mondatellenőrző OpenOffice.org-bővítmény az irodai csomagból közvetlenül frissíthető az Eszközök→Kiterjesztéskezelő menüben.

Az újdonságok hátterében az áll, hogy a Lightproof 1.2 mondatellenőrző most már együttműködik az OpenOffice.org Hunspell morfológiai elemzőjével: a program új változatában tetszőleges, szófaji és toldalékolási (de gyakorlatilag bármilyen egyéb szótári) információt is tartalmazó kifejezésekkel írhatók le a nyelvi hibajelenségek.

A mostani kiadással a fejlesztés nem zárult le. A következő változatban jelennek meg a választható mondat-ellenőrzési szabályok, amelyek között nemcsak a rossz helyesírók, hanem a korrektúrával napi szinten foglalkozók számára készült szabályokat is találni majd. Az utóbbira példa az összetettszó-tiltó szabály, amely kérésre aláhúzza azokat a gyanús összetett szavakat, amelyek elütés vagy hibás optikai karakterfelismerés révén előálló értelmetlen szavak is lehetnek.

A nyílt forráskódú Lightproof OpenOffice.org-bővítmény mérete az új fejlesztésekkel és a mellékelt forráskóddal sem haladja meg a 40 kB-ot. A kis méret annak is köszönhető, hogy a bővítmény a Hunspell morfológiai elemzőt és a morfológiai adatokat is tartalmazó magyar helyesírási szótárát az OpenOffice.org UNO programozási felületén keresztül használja. A tömörség másik oka a magas szintű Python programozási nyelv, amiben például egy programsor értékeli ki az új mondat-ellenőrzési szabályok logikai kifejezéseit.

Azóta történt

Előzmények