Kibertámadás érte a katasztrófavédelem médiaszerverét

Az ügy azért különösen kínos, mivel e hónaptól már információbiztonsági hatóság az OKF.

Nemigen kapott publicitást, így olvasói jelzésre mi is csak ma olvastuk a Lánglovagok.hu oldalán azt a múlt heti tudósítást, hogy hackertámadás érte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) médiaszerverét, és minimum kárként illetéktelen személyek birtokába kerülhettek sajtóorgánumok, újságírók e-mail címei.

A Lánglovagok.hu úgy tudja, hogy a május 17-én és 18-án lezajlott támadásokról az OKF értesítette az érintett felhasználókat. Ezek szerint az adatvédelmi incidens következtében illetéktelen személyek birtokába került a médiaszerverre regisztrált felhasználók neve és e-mail címe, továbbá nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy az incidens a felhasználói neveket és a titkosított jelszavakat is érintette.

Az incidens kivizsgálása és az érintett adatok pontos körének meghatározása még folyamatban van. A szervezet informatikai munkatársai az incidens észlelését követően az incidens kezelése és káros következményeinek elhárítása céljából intézkedtek a támadó rendszerből történő kizárásáról, valamint azonnal megtették a további szükséges intézkedéseket – tudatta az OKF.

A médiaszerver célja, hogy a médiához a katasztrófavédelem által készített fénykép-, videó- és hangfelvételek eljussanak. Ehhez az újságíróknak regisztrálniuk kell, és a felülethez csak jelszóval férhetnek hozzá.

A szerver egyelőre még nem működik.

A Lánglovagok. hu megjegyzi, hogy az incidens azért is különösen kellemetlen, mert május 10-ével lett információbiztonsági hatóság az OKF, ettől kezdve meghatározott szolgáltatásokat kötelezően nekik kell bejelenteni, és egyúttal az eseménykezelő központjuknak jelenteni az adatkezelési incidenseket.

Azóta történt