Joszif Visszarionovics nem kegyelmez

A zsarolóprogram működése erősen emlékeztet a Lost című sorozatból ismert kódbeírási fenyegetésre.

Biztonsági kutatók egy újabb zsarolóvírus-kampányt fedeztek fel. Ez önmagában nem különösebben érdekes, mindennapi történet, ám a StalinLocker azért mégiscsak különleges a maga nemében.

Ez a vírus meglepő módon nem pénzt követel, ezért vagy viccnek szánták, vagy pedig ideológiai okokból írták meg úgy, ahogy.

Hirdetés

A gyakorlatban úgy működik, hogy ha az áldozat gépe megfertőződött a vírussal, a StalinLocker vörös háttérrel Joszif Visszarionovics Sztálin képét jeleníti meg, miközben a szovjet himnusz szól, és felszólítja a felhasználót, hogy tíz percen belül üssön be egy kódot, mert ha nem, akkor a program törölni fogja az eszközről az összes fájlt.

A vírus felfedezői, a MalwareHunterTeam közölték, hogy a feloldó kód is kapcsolódik a Szovjetunióhoz: a kódszám kiszámítása úgy történik, hogy a vírus indulásának időpontjából kivonják az 1922. 12. 30. dátumot (ez utóbbi a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége megalakulásának hivatalos dátuma). A beszámoló szerint a kód beírása után az áldozat gépe felszabadul.

Szovjetunió
[+]

Sztálin
[+]

Lehet, hogy a StalinLocker csak ennyi, de az is megeshet – ebben a „műfajban” ez gyakori –, hogy mindez egy teszt, egy későbbi, komolyabb kampány tesztje.

Azóta történt

Előzmények