A YouTube szigorításokkal lép fel a gyűlöletbeszéd ellen

A vállalat egyrészt a tartalomszűrés javításával, a kétes tartalmak leminősítésével és kampányokkal száll be a küzdelembe.

Hirdetés

Az anyavállalat, az Alphabet Inc. nevében Kent Walker vezető jogtanácsos jelentette be vasárnapi blogbejegyzésében, hogy újabb intézkedéseket vezetnek be annak érdekében, hogy a YouTube videómegosztó oldalon visszaszorítsák a terrorizmust, erőszakot vagy más extrém viselkedéseket pártoló, népszerűsítő tartalmakat. A változások négy nagyobb csoportba oszthatóak:

  • először is bővítik azon technológiák használatát, amelyek segítenek azonosítani az extrém vagy a terrorizmussal összekapcsolható tartalmakat, hogy azokat gyorsan eltávolíthassák – ez nem könnyű munka, mivel ki kell szűrni azokat a tartalmakat, melyek pl. egyszerű híradások, ezért erre a feladatra a korábbinál jelentősen nagyobb erőforrásokat biztosítanak
  • másodszor: mivel a gépi azonosítás messze nem tökéletes, szükséges az emberi kontroll is. Ezért kibővítik a már meglévő „Trusted Flagger” programot, még több szakértőt és szervezetet vonnak be, hogy a felhasználók által megjelölt tartalmak minőségét felülvizsgálják
  • a harmadik terület a „szürke zónás” tartalmakkal szembeni keményebb fellépés. Ezek olyan tartalmak, melyek nem sértik meg ugyan a felhasználási feltételeket, de a határon billegnek, és a szabad véleménynyilvánítás biztosítása miatt nem lehet törölni őket. A szigorítás annyit jelent, hogy ezeket figyelmeztető üzenettel látják el, valamint nem vehetnek részt a reklámprogramokban (vagyis nem lehet pénzt keresni velük), illetve letiltják esetükben a közösségi funkciókat.
  • negyedszer: a YouTube kibővíti a radikalizálódás elleni felvilágosító kampányait

Azóta történt

  • Átlagosan egy óra YouTube-ot nézünk telefonról

    A tévén nézett videós tartalmak mennyisége majdnem duplázódott egy év alatt, a szolgáltató szerint még bőven van hova nőni.

  • Nemcsak a logó újult meg a YouTube-on

    A fontosabb változások a mobilos változatot érintik. A fejlesztők azt ígérik, hogy idén még több újítással jelentkeznek.

  • Bezár a YouTube-MP3

    Az oldal üzemeltetői valószínűleg belátták, hogy a tavaly indított perben mindenképp veszítenek, így kiegyeztek.

Előzmények