Orosz kiberkémek ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban

A hatóságok állítólag megtalálták a Yahoo! rendszereit feltörő hackereket, és a bíróság az orosz titkosszolgálatot vádolja.

Az igazságügyi minisztérium március 15-én kiadott közleménye szerint az Egyesült Államok egyik bírósága az ügyészség és egyéb hatóságok nyomozása és kezdeményezése után vádat emelt négy személy ellen, akiket azzal vádolnak, hogy 2014 januárjától kezdődően behatoltak a Yahoo! hálózatába és levelezőszolgáltatásába, és innen 500 millió felhasználó adatait szerezték meg – a konkrét vád: számítógépes rendszerbe történő illegális behatolás, ipari kémkedés, illetve egyéb bűncselekmények. A vádlottak közül ketten oroszok, ők az orosz szövetségi titkosszolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB) tisztjei: Dmitrij Dokucsajev és Igor Szuscsin. Mellettük a szintén orosz Alekszej Belant (nicknevén: Magg), illetve a Kanadában élő, kanadai-kazah kettős állampolgár Karim Baratovot („Kay”; „Karim Taloverov”; „Karim Akehmet Tokbergenov”) fogták perbe a fent említett bűncselekményekben való közreműködés miatt (a vádirat szerint őket bérelték fel a támadások végrehajtására). Baratovot már letartóztatták, a kiadatására vár.

Hirdetés

A vádirat igen terjedelmes, összesen 47 különböző bűncselekmény szerepel benne, a már említetteken kívül a bűnszövetkezetben való tevékenység is, mely minden esetben súlyosbító körülmény.

Maga a hackelés óriási vihart keltett tavaly – nem kis mértékben azért, mert a Yahoo! – bár tagadják – állítólag már rég tudott az incidensről, de késlekedtek bejelentetni. Már a kezdet kezdetén felmerült a gyanú, hogy nem egyszerű adatlopásról van szó, hanem feltehetően államilag támogatott hackerek állnak mögötte, és a vádemelés most ezt látszik megerősíteni. Az ügy mindenképp egyedülálló, mivel a politika mezején ugyan szinte folyamatosan kiberkémkedéssel vádolja egymást a két ország, de ez az első alkalom, hogy az USA-ban emiatt orosz hírszerzők, vagyis állami alkalmazottak ellen emelnek vádat (kínaiak esetében történt már ilyen 2014-ben).

A moszkvai vezetés nevében a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov reagált a bejelentésre, és határozottan tagadta, hogy bármilyen orosz szervezetnek köze lenne a Yahoo! elleni támadáshoz.

Kiadatási egyezmény híján az gyakorlatilag lehetetlen, hogy az FSZB-tiszteket az Egyesült Államokban vonják felelősségre, így elvileg Oroszországban kellene bíróság elé állniuk – de erre pont annyi esély van, mint az előbbire.

Azóta történt

Előzmények