Az év üzlete az oktatásban: egy Windowsért tíz Linux desktop

Az Egyesült Államok 29 szövetségi államából, valamint 10 egyéb országból összesen több mint 50 különböző oktatási intézmény jelentkezett eddig a „Free the Penguins” nevű programba, amelynek célja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben csökkentse az oktatási költségeket. A program, melynek keretében az első 30 jelentkező 30 ingyenes SUSE Linux Enterprise Desktop és Desktop Multiplier licencet kap, az Omni, a Userful és a Novell által kötött együttműködési megállapodás következtében jött létre.

Hirdetés

A projekt még szeptemberben indult azzal a céllal, hogy alternatívát nyújtson a Windows desktopokkal és vékonykliensekkel szemben a számítógépes laboratóriumok, az iskolai osztályok és a könyvtárak számára. A program elindítói most – reagálva a rendkívüli érdeklődésre – december 31-ig kitolták a jelentkezés határidejét, s várják a pályázatokat Észak-Amerikából, Ausztráliából, Dél-Amerikából, Európából és Afrikából.

A jelenlegi gazdasági körülmények hatására több oktatási intézmény is úgy döntött, hogy megpróbálják visszafogni az eszközökre és azok működtetéseire vonatkozó költségeiket, és fontolgatják az áttérést SUSE Linux Enterprise Desktopokra. A felkínált stratégia alkalmazásával egy windowsos gépet – ami a nap nagy részében kihasználatlanul működik – 10 darab, egymástól függetlenül működő munkaállomásra cserélhetnek, melyek monitorból, USB-s billentyűzetből és egérből állnak. Eddig körülbelül 3000 iskolába jutott már el több mint 20 ezer munkaállomás.

Free the penguins

Trevor Poapst, az Omni Global marketingosztályának igazgatója szerint jelenleg a költségek a legmeghatározóbbak a használt platformot illetően: „Az önálló asztali gépek a nap legnagyobb részében kihasználatlanul üzemelnek. A kettő- vagy négymagos rendszerek alkalmazása pazarlás, amikor a rendelkezésre álló teljesítmény 10%-át használják csak ki. Az iskolák nem engedhetik meg maguknak a pazarlást, különösen akkor, amikor a költségvetésük nagyon szoros. A legfontosabb oktatási szoftverek – böngészők, e-mail kliensek, gépelőprogramok, rajzolóprogramok, matematikai és tudományos játékok, távmenedzsment programok – elérhetőek Linux alatt is, s e tényen az iskoláknak el kell gondolkodniuk.”

Tim Griffin, a Userful vezetője szerint pedig kihagyhatatlan lehetőség a projekt, hiszen az iskolák hardverköltségeik 90 százalékát megtakaríthatják ezzel a konstrukcióval.

Azóta történt

  • Hamarosan jön a Debian 5.0

    Több mint másfél évnyi fejlesztés után még ebben a hónapban megjelenhet az új kiadás. Addig itt az RC1.

  • Linuxok harca

    A Novell a Red Hattól szeretne ügyfeleket elcsábítani új akciójával.

Előzmények