Ezek voltak a legnépszerűbb angol nyelvű Wikipedia-szócikkek 2016-ban

A legtöbbet látogatott oldalak listája hű tükre az elmúlt esztendő fontos történéseinek.

A Wikipedián még december végén jelent meg az éves népszerűségi ranglista, melyet Andrew G. West, egy számítógépes kutatásokkal foglalkozó szakember immár negyedik alkalommal készített el.

Hirdetés

A legtöbbet látogatott (leggyakrabban szerkesztett) angol nyelvű oldalak 5000 tételes rangsora természetesen mindig tükrözi az adott év politikai, közéleti, társadalmi, művészeti stb. történéseit, így volt ez tavaly is.

Wikipedia
[+]

A főoldal első helye kikezdhetetlen, de az utána következő szócikkek már évről évre változnak. 2016-ban érdekes módon a második a kötőjel (elválasztójel) lett, a harmadik a 404.php. Abban semmi meglepő nincs, hogy Donald Trump futott be a negyedik helyre, akár előbb is végezhetett volna. Az ötödik egy népszerű pornóoldal szócikke, ezek után egy mexikói és egy amerikai televíziós hálózat következik. Az elmúlt év eseményeit nézve az is érthető, hogy a közösségi oldalakról üzleti célból történő adatgyűjtés, a web scraping a nyolcadik, ahogy az is, hogy a 2016-os évben elhunytak listája a kilencedik. A top 10-et Prince zárja.

A „Hungary” szócikk az elmúlt három év folyamatosan vesztett népszerűségéből, de még mindig az 1918. helyen.

Azóta történt

  • Törökországban letiltották a Wikipediát

    Legkésőbb holnapra kiderül, hogy a bíróság jóváhagyja-e az oldal blokkolását.

  • 2007. március 25.

    A Wikipedia társalapítója, Larry Singer bejelenti, hogy elindul a Citizendium, mely hasonló a korábbi internetes enciklopédiához, de lényeges különbség annyi, hogy a Citizendiumon a közreműködőknek a valós adataikat – többek között nevet és tudományos fokozatot – kell megadniuk, és a szócikkeket szakértők ellenőrzik és hagyják jóvá. Sanger szerint ugyanis a Wikipedia „bárki írhat” elve elriasztja a valódi szakértőket.

Előzmények