A VIA is nekimegy az Apple-nek

Az alacsony fogyasztású x86-os mikroprocesszorokat fejlesztő VIA Technologies is beszáll az Apple elleni szabadalmi háborúba. A tajvani vállalat – mely elhanyagolható, 1 százalék alatti részesedéssel rendelkezik a processzorpiacon – az Egyesült Államokban indított szabadalombitorlási pert a kaliforniai vállalat ellen. A vád szerint az Apple iPhone, iPod, iPad és Apple TV termékek jogosulatlanul használnak három, a VIA által szabadalmaztatott technológiát.

Hirdetés

„A VIA kiterjedt, több mint 5000 szabadalomból álló szellemitulajdon-portfóliót épített fel annak köszönhetően, hogy jelentős összegeket fordított világszínvonalú technológiák kutatására és fejlesztésére. Határozottan meg fogjuk védeni az érdekeinket és a részvényeseink érdekeit, ha úgy látjuk, hogy a szabadalmainkat megsértik” – idézi a VIA közleménye Ven-csi Csen vezérigazgatót.

A kérdéses szabadalmak az Apple fenti termékeiben dolgozó mikroprocesszorok egyes funkcióit írják le, többek között a dupla operandus behívását, illetve az integer és lebegőpontos adatok kétirányú átalakítására és átvitelére alkalmas utasításkészletekre vonatkoznak. Meglepő, hogy a VIA éppen ezeket vette most elő, hiszen az Apple nem fejleszt önálló processzortechnológiákat, a készülékeiben a brit ARM által tervezett magok testre szabott változatait használja.

Szakértők szerint is kilóg a lóláb: a per alighanem kapcsolódik az okostelefonokat gyártó, ugyancsak tajvani HTC és az Apple közötti szabadalmi pereskedéshez. A VIA-vezér Csen felesége, Cher Vang ugyanis a HTC elnöke, és nem mellesleg mindkét vállalat alapítója is egyben.

Az Apple idén márciusban perelte be a HTC-t az iPhone másolásával vádolva meg a céget. A lépésre a HTC elsőként májusban, majd most szeptemberben viszontkeresetekkel válaszolt.

Azóta történt

Előzmények