Végre kimondták: a letöltés nem bűncselekmény

A fenti mondat dr. Ormós Zoltán szerzői jogi ügyvédtől hangzott el a Magyar Televízió keddi Kultúrház Extra műsorában. Annak ellenére, hogy a szerzői jogi törvény rendelkezése egyértelmű e tekintetben, a kérdést a köztudatban mégis sok bizonytalanság övezi – annak is köszönhetően, hogy a jogvédő szervezetek nyilatkozataikban következetesen "illegális letöltésekről", illetve az azok által okozott anyagi károkról beszélnek.

Az ügyvéd – aki korábban a BSA jogi képviselője volt – azt is vállalta, hogy az állítást a gyakorlatban is igazolja; egy Madonna számot töltött le a világhálóról a kamerák előtt. "Rendőrökkel is beszéltem, ők is tisztában vannak vele, azt mondták, hogy a magáncélú másolás törvényi engedélyét már ismerik, ilyen ügyekben a rendőrség nem lép fel" – tette hozzá az ügyvéd, majd arról beszélt, hogy az állam ezt a lehetőséget nem ingyen engedte át, hanem, ahogy régen a magnószalagok, most az írható cd-k és dvd-k árába beépített jogdíjjal kompenzálja. Mindez azonban a szoftverekre nem vonatkozik, csupán a filmekre és zenékre.

A bejátszást a Kultúrház Extra egyik vendégeként a stúdióban nézte végig Kálmán András, az ASVA igazgatója is, és nem értett egyet Ormós Zoltánnal. Arra utalva, hogy Európa nem minden országában van ez így, a jogvédő szervezet vezetője kifejtette az ASVA álláspontját, amely szerint ezt a lehetőséget szűkíteni kellene. Kálmán András szerint az volna helyes, hogy azon jogvédett tartalmak letöltését, amelyek engedély nélkül kerültek fel az internetre, ne lehessen magáncélúnak nevezni.

Azóta történt

Előzmények