Végleg kivégezte a Windows XP-t a Microsoft

A Microsoft bejelentette, hogy végleg vége a Windows XP életciklusának, ugyanis nem támogatják tovább az utolsó olyan, egyébként Windows Embedded POSReady 2009 nevű verziót, amely még erre a rendszerre épített. Ez azért lényeges, mert bizonyos, registry-ben végzett módosításokkal a felhasználók elérhették, hogy az előbb említett operációs rendszerre vonatkozó frissítések eljussanak a 3-as szervizcsomaggal rendelkező Windows XP Home és Pro változatokra, annak ellenére, hogy a redmondi óriáscég magát a Windows XP-t nem támogatta.

Persze ezeket a trükköket a Microsoft nem ajánlotta, de különösebben nem törődtek a létezésükkel, vagyis nem próbálták ellehetetleníteni a Windows Embedded POSReady 2009-re érkező frissítések Windows XP-re való telepíthetőségét. Ráadásul a működéssel sem volt igazán probléma, noha hivatalos terméktámogatást már nem várhattak a trükköző felhasználók.

Azt nem tudni, hogy még mennyien használják az igencsak öreg Windows operációs rendszert, a legtöbb statisztikában már nincs benne, ugyanis a piackutatók 1-2% közé teszik az összesített részesedést, vagyis elenyészően kevés PC-n dolgozik már a Microsoft legendája. A friss bejelentés viszont azt jelenti, hogy hamarosan a még érintett gépek zöméről is eltűnik, így a Windows NT 5.1-es termékcsaládnak végleg vége; élt 17 évet, 7 hónapot és 16 napot.

Azóta történt