Véget vet a trükközésnek a Netflix

A helyalapú korlátozások kijátszásának néhány héten belül vége lehet. A vállalat célja a globálisan egységes tartalmi szerkezet, de erre még várni kell.

Néhány héten belül megállítja a Netflix azokat a proxy szervereket és egyéb megoldásokat, melyekkel a felhasználók a saját országukban nem engedélyezett tartalmakhoz is hozzáférnek. A videós tartalmak online sugárzásával foglalkozó cég tartalomtovábbítási architektúráért felelős alelnöke, David Fullagar írt erről rövid bejegyzést a Netflix blogon.

Hirdetés

„Ha az összes tartalmunk globálisan elérhető volna, nem lenne szükség átjátszóállomások és egyéb trükkök használatára [...] Célunk, hogy az összes ügyfelünk elérje a tartalmainkat, mindenféle proxy nélkül. Továbbra is ezen dolgozunk” – olvasható a bejegyzésben.

Vége a trükközésnek
Vége a trükközésnek [+]

A Netflix idén januárban 130 piaccal terjesztette ki szolgáltatási területét, így 190 országban érhető el, azonban a sorozatok és filmek között területi alapon jelentős eltéréseket tapasztalnak a felhasználók, így például a hazai kínálat is jóval szűkebb, mint az amerikai.

Eddig sem nézte jó szemmel a vállalat, ha az előfizetők trükköztek a lokációjukkal: sok esetben kitiltották a felhasználót a rendszerből ha kiderült, olyan országból használja a szolgáltatást, ahol az elméletileg nem elérhető.

A Finder.com készített egy statisztikát, amiből kiderül, melyik országban mekkora hányada érhető el a filmeknek és a sorozatoknak a száz százalékot jelentő amerikai piachoz képest. Magyarország a lista utolsó negyedébe került, a filmek tekintetében 14,78 százalék, a sorozatok esetében pedig 11,93 százalék érhető el itthon. Ezzel megelőzzük többek között Indiát, Portugáliát, Oroszországot. A legkevesebb filmet (3,37%) és sorozatcímet (2,57%) a marokkói közönség éri el, a teljes listát pedig ide kattintva lehet megtekinteni.

Előzmények