Vacsora közben nem zaklathat a főnök

Épp csak asztalhoz ült a család, máris jön az e-mail, csörög a céges telefon? Sürgős elintéznivalót sózna ránk a főnök? Rossz lehet.

Franciaországban nem csak az évszám változott 2017 beköszöntével, életbe lépett ugyanis a törvény, ami az ötven főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok számára írja elő az úgynevezett csöndes órákat, amikor a dolgozónak joga van ignorálni a céges leveleket és egyéb kapcsolatfelvételi módokat.

Az ötlet nem példa nélkül való, egyes nagyvállalatok már korábban, felső nyomás nélkül is elkezdték szabályozni kapcsolatukat a dolgozókkal, hogy azok ki tudják pihenni magukat két munkanap között. Ennek ellenére egyre többen viszik haza magukkal a feladatokat okostelefonon vagy céges laptopon, és még akkor sem teszik le, amikor már rég pihenniük kellene.

A megoldás igazából csak azoknak segít, akik eddig azért maradtak elérhetőek, mert féltek a vezetőségi haragtól, az egyre nagyobb számban előforduló "workaholic" (munkamániás) alkalmazottaknak maguknak kell felismerni, ha már az egészségesnél több időt töltöttek a munkával.

Előzmények