Ma kongresszusi meghallgatás lesz az állítólagos orosz hackelések ügyében

Sokan sokfélét állítanak, de mindeddig sem igazi cáfolat, sem megdönthetetlen bizonyíték nem jelen meg nyilvánosan – talán soha nem is fog.

Az amerikai titkosszolgálatok vezetői ma zárt ajtók mögött fognak tanúskodni a Kongresszusban annak a vizsgálatnak a részeként, melynek célja, hogy megállapítsa: Oroszország a választási kampány során kibertámadásokkal valóban megpróbálta-e befolyásolni az elnökválasztás végeredményét. Mint már többször beszámoltunk róla, az e hónapban hivatalba lépő új elnök, Donald Trump kételkedik az orosz érintettségben, és erről hamarosan, valószínűleg holnap sajtótájékoztatót is tart, amelyen ígérete szerint eddig bizalmasként kezelt információkat is megoszt a nyilvánossággal az üggyel kapcsolatban.

Hirdetés

A fegyveres testületeket felügyelő bizottsági meghallgatáson James Clapper, a kormány nemzetbiztonsági ügyekért felelős vezetője (Director of National Intelligence), Mike Rogers, az NSA (National Security Agency) igazgatója, valamint Marcel Lettre államtitkár, a Védelmi Minisztérium nemzetbiztonsági osztályának vezetője vesznek részt, a bizottság elnöke a republikánus John McCain, Putyin egyik leghatározottabb kritikusa lesz, akinek a kezdeményezésére indult a vizsgálat.

Mint ismeretes, Trumppal szemben a nemzetbiztonsági szolgálatok – bár nyilvánosan még egyetlen bizonyítékot sem mutattak be – teljesen biztosak abban, hogy Oroszország állt a kibertámadások és hackelések mögött, és ennek következménye lett, hogy a jelenleg még hivatalban lévő Barack Obama szankciókat rendelt el Oroszország ellen. Trump ezzel szemben tegnap a Twitteren az ügyben megszólaló Julian Assage-ra hivatkozott, aki szintén úgy véli, hogy nem orosz állami hackerek szereztek meg dokumentumokat a Demokrata Párt irodáiból: Assange szerint a demokraták gyalázatosan alacsony szinten védték informatikai rendszereiket, egy 14 éves gyerek is meghackelhette őket. Trump úgy véli, hogy a demokraták egyszerűen nem képesek feldolgozni a választási kudarcot, és a régi ellenség oroszokban találták meg azokat, akikre rákenhetik saját sikertelenségüket.

Barack Obama egyébként még a múlt hónapban rendelte el, hogy az állítólagos hackelés ügyében a titkosszolgálatok végezzenek el egy teljes körű vizsgálatot, ez már lezárult, és a Reuters hírügynökség értesülései szerint eredményeit ma átadják az elnöknek.

Azóta történt

Előzmények