Újra nyílt nap lányoknak a BME szervezésében

Két hét múlva (2015. április 23.) idén is megrendezik a Lányok napja című nyílt napot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán (BME VIK). Összesen 20 helyszínen, 10 tanszék közreműködésével mutatják be az oktatási intézmény által kínált lehetőségeket. Többek között a beágyazott álmok világa (Automatizálási és alkalmazott informatikai tanszék), a zöld játékok (Energetikai gépek és rendszerek tanszék), illetve a mikrokohászati kézműves foglalkozás (Anyagtudomány és technológia tanszék) is azt a célt szolgálja, hogy a jelenleg 10 százalék körül mozgó fiú/lány arányt még több hölgy jelentkezésével javítsa a BME VIK.

Hirdetés

Az IT café kérdésére a kar kapcsolattartója elmondta, két éven belül szeretnék elérni, hogy legalább a hallgatók 15 százaléka lány legyen. Hozzátette, az elmúlt évek rendezvényeinek is betudható, hogy míg 2012-ben csak 7 százalék volt ez a szám, mára 10 százalék az arány.

A nőkre pedig égető szüksége van ezeknek a szakmáknak, például az átfogó látásmód, a férfiaktól különböző problémamegoldó-készség, a szépérzék, a kreativitás, a nyomozati munkában, az arcdetektálásban, az érzelmek felismerésében nyújtott kiemelkedő képességeik miatt is. A tapasztalatok egyértelműen bizonyítják, ha egy csapatba legalább egy női tag kerül, a hatékonyság azonnal növekedik.

A BME VIK nem tartozik a könnyű stúdiumok közé, sokat kell tanulni, cserébe a VIK-es diploma komoly értéket is képvisel a munkaerőpiacon. Az egyetemtől megtudtuk, hogy sokakat elriaszt a gyáraktól, a hatalmas villamosgépektől való félelem, pedig bőven van lehetőség ezeken túl is az itt tanulóknak. A tévhitek eloszlatására is remek alkalom lehet a nyílt nap, ahol a résztvevők bepillantást nyernek a tanszékek működésébe, a laborok izgalmas életébe.

Vajta László, a kar dékánja így fogalmazott: „mi vakon hiszünk a hölgyekben. Sem a Műegyetemnek, sem a szakmának nem jó az elférfiasodás. Egy igazán szép informatikai megoldáshoz például nagy segítséget nyújt az esztétikai érzék, és e téren a hölgyek verhetetlenek. Tárt karokkal várjuk tehát a lányokat a Villamosmérnöki és Informatikai Karon. Nincs mitől félniük, merjenek belevágni.”

Dallos Györgyi, a kari kommunikációért felelős egyetemi munkatárs azt is elárulta, hogy a tavalyi évben bár igyekeztek a lányok mellé lány kísérőket választani, hogy ezzel is ösztönözzék őket, a visszajelzések alapján idén már nem hagyják ki a fiúkat sem; az érdeklődőket mindkét nem képviselői elkísérik majd. Ahol pedig ilyen alacsony a lányok aránya, ott garantáltan körberajongják a hölgyeket a többiek. A Lányok napjára ezen a linken lehet regisztrálni, innen pedig elérhető az április 23-i nyílt nap részletes programja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BME

Azóta történt

Előzmények