Törökország leállította a közösségi médiát

A főbb internetszolgáltatók hálózatain lassulást, illetve leállást tapasztalnak a felhasználók, akik a Facebook, YouTube, vagy épp a Twitter szolgáltatásait vennék igénybe.

Péntek hajnalban, helyi idő szerint 1 óra 20 perckor országosan blokkolni kezdett számos közösségi oldalt Törökország. A Facebook, Twitter, YouTube mellett az Instagram és a WhatsApp is elérhetetlen az országban, írja a turkeyblocks.org. Az oldal információi szerint összefüggés lehet a közösségi média leállítása és az ellenzéki párt, a HDP vezetőinek letartóztatása, illetve a HDP ankarai irodáit érintő razziák között.

A korlátozást a nemzeti TTNet szolgáltató hálózatán észlelték először, azóta pedig a többi nagy ISP is bekapcsolódott. A Turkey Blocks tájékoztatása szerint a kisebb internetszolgáltatók egyelőre nem érintettek.

Törökország délkeleti részén néhány napja teljes leállást regisztráltak a hálózatban, milliókat vágva el az internettől, akkor voltak, akik több száz kilométert utaztak azért, hogy posztolhassanak a kialakult helyzetről.

Törökország vezetése egyre gyakrabban él internetkorlátozó eszközökkel, hogy megakadályozza a zavargásokat, illetve az ellenzéki tüntetések online szervezését. Aggodalomra adhat okot, hogy a korábbiakban ilyen mértékű tiltást még a török kormány sem engedett meg magának, főleg úgy, hogy mindez parlamenti képviselők letartóztatásával hozható kapcsolatba.

Azóta történt

Előzmények