(Frissítve) A Telekom lecsapott a rabok mobiljára

Ma futott végig a mainstream és a szakmai sajtón is a hír, hogy a Büntetés-végrehajtási Szervezet honlapján böngészhető közérdekű adatok között szerepel a raboknak szánt mobiltelefonok beszerzése. Jellemző – és hasznos – módon a bulvársajtó hamarabb kapta fel az értesülést: a Bors írt arról, hogy az uniós gyakorlathoz igazodva itthon is kap minden egyes elítélt telefont, de azokat csak szigorú korlátozás mellett használhatják majd. A BVOP adatai szerint húszezer készülék vásárlásáról állapodtak meg Telekom vállalati szolgáltatásokat nyújtó üzletágával.

Korlátozásokkal

A hétfői Bors azt írta, hogy heteken belül speciális egyenkészüléket kapnak az elítéltek: olyan alaptelefonokat, amelyek törésállóak és elvileg szétszerelhetetlenek. A mobilokról kizárólag a kijelölt kapcsolattartó száma lesz hívható. Az intézkedés mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy ki milyen bűncselekményért tölti büntetését.

Azzal is szigorítják a rendszert, hogy a készülékek csak kimenő hívásokra lesznek alkalmasak, fogadásra nem. És akárcsak az eddigi, vonalas telefonon bonyolított beszélgetéseknél, a bv-intézet hallgatja majd a fogvatartottak mobilos beszélgetéseit is.

És akkor mennyi az annyi?

A hvg.hu munkatársai utánajártak, és értesüléseik szerint a telefonbeszerzés az ötmillió forintnál nagyobb értékű szerződések táblázatában szerepel. Ebben a szerződés tárgyaként rovatban az olvasható, hogy „20 000 db telefonkészülék beszerzése fogvatartottak részére, nem nyilvános mobil hírközlési szolgáltatás biztosítása, ügyfélszolgálati rendszer üzemeltetése”.

A szerződő fél a Magyar Telekom Nyrt. T-Systems, a szerződéskötés időpontja 2015. április 8-a, a határozott idejű szerződés kezdete 2015. április 16-a volt. Jelezték azt is, hogy „az egyedi felhasználói szerződés határozott időre jön létre, az adott feltöltés felhasználásáig, vagy lejáratáig szól”.

Ennyi nem lehet

Ezzel talán nem is érdemes vitatkozni, ám a szerződést tartalmazó dokumentum szerint bruttó értékként 41 milliárd 910 millió forint szerepel a táblázatban – ez már viszont elég súlyos összeg, ha a közpénzek elköltését nézzük.

De ne kapjunk a szívünkhöz: a hvg.hu simán átvett egy nyilvánvaló tévedést. 42 milliárd forint még a mai viszonyok között is óriási összeg: a teljes magyar felsőoktatás 2015-ben 143 milliárd forintos állami támogatásban részesül.

Egyrészt hibáztak a hvg.hu újságírói, amikor simán átvették a karakterre pontos számot, másrészt – és sokkal, sokkal súlyosabban – hibáztak az állítólag hivatalos dokumentum készítői. Elég nyilvánvalónak látszik, hogy sem magyarul, sem angolul nem képesek leírni az összegeket.

Az üzleti viszonyokat ismerve a börtönprojektnél nagyon valószínű, hogy a táblázatban feltüntetett „41.910.000 (E Ft)” nem közel negyvenkétmilliárd forintot jelent, hanem egy vagy két nagyságrenddel kevesebbet. Tippünk szerint 42 millió forintról van szó „41.910,000 (E Ft)”, de ennek helyes leírásához tisztában kellett volna lenni az angolszász, illetve a magyar számírás szabályaival.
De az is lehet, hogy 419 millió Ft.

Vagy 4,2 millió.

Vagy izé.

Frissítés: Tippünk helyesnek bizonyult, ugyanis a BVOP és a Magyar Telekom is közölte az állami média képviselőivel tegnap este, hogy 42 millió forintról van szó. Megkeresésünkre ezt közölték, de arra nem tértek ki, hogy a hivatalos költségvetési dokumentumban hibát követtek el, ezen elegánsan átsiklottak.

Azóta történt

Előzmények