Ázsia egyre erősebb: megjelent a szuperszámítógépek új TOP500-as listája

Hirdetés

Ahogy az várható volt, a két héttel ezelőtti bejelentés után a november 14-én kiadott legújabb szuperszámítógépes ranglistán az új kínai rendszer vette át a vezető helyet, ezzel véget ért a hat éve tartó sorozat, melynek során mindig amerikai fejlesztés végzett az élen.

tianhe 1a

Mint beszámoltunk róla, a mostani listavezető szuperszámítógépét a kínai Védelmi Technológiai Nemzeti Egyetem építette meg. A Tejútról elnevezett Tianhe-1A a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkban 2,57 petaflops (billiárd lebegőpontos művelet másodpercenként) teljesítményt ért el, ami körülbelül 1,42-szerese a korábbi világelső, most már csak második egyesült államokbeli rendszer, a Cray XT5 Jaguar eredményének.

vendors

A harmadik helyen a Nebulae, egy Sencsenben található kínai rendszer áll (1,27 petaflops), a negyedik a Tokiói Műszaki Egyetemen lévő Cubame 2.0 (1,19 petaflops), az ötödik pedig a Hopper, egy Cray XE6-os rendszer, mely a kaliforniai nemzeti energiakutató intézetben működik (1,05 petaflops). Érdekesség, hogy mindkét kínai rendszer használja az NVIDIA grafikus processzorait (GPU) a számítási sebesség növelése érdekében – a GPU-gyorsítást egyébként a TOP500-ból 28 rendszernél alkalmazzák (16-nál Cell, 10-nél NVIDA, 2-nél AMD Radeon processzorokat).

regions

Az első tízből egyébként hét rendszer éri el vagy haladja meg az egy petaflopsos kapacitást. Az élmezőnyből öt szuperszámítógép található az Egyesült Államokban, kettő Kínában, egy-egy pedig Japánban, Franciaországban, illetve Németországban van. Habár az első helyet elveszítették, az ötszázas listán még mindig az USA az uralkodó, még akkor is, ha a júniusi 282 helyett most csak 275 gépük került fel rá. Az elmúlt fél évben Európa részesedése is csökkent (144-ről 124-re), az egyértelmű győztes Ázsia, júniusban 57 rendszerrel szerepeltek, novemberben már 84-gyel.

architecture

A gyártók tekintetében is az amerikaiak az elsők: az IBM-et a Cry és a HP követi. A processzoroknál 81 százalékos részesedéssel az Intel vezet, az AMD Opteronok 11 százalékot birtokolnak, az IBM Poweré a maradék nyolc százalék.

chip

Az alkalmazott operációs rendszerek között elsöprő fölénnyel a Linux vezet (459 rendszer), majd a Unix jön (19), a harmadik helyen a vegyes rendszerek állnak (16), Windowsra öt szuperszámítógépet alapoznak, és van egy darab olyan, melyen BSD-alapú fut.

A szuperszámítógépek ötszázas listáját évente kétszer készíti el egy tudóscsapat, melyben a Mannheimi Egyetem, az amerikai energiaügyi minisztérium Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriuma, valamint a Tennessee Egyetem munkatársai vesznek részt.

Azóta történt

Előzmények