Egyszerű és nagyszerű: ugyanazt a weboldalt mindenki más tartalommal láthatja

Amikor regisztráljuk magunk egy közösségi hálóra, vagy a webre tesszük fel a következő baráti esemény információit, joggal töprenghetünk el azon, vajon ki és mire fogja végül (a célközönségen kívül) felhasználni mindezt. Mert sajnos egyáltalán nem vagyunk az adatainknak urai. Pedig ez egyáltalán nem megoldhatatlan probléma – hazai kutatók egy bárki által kipróbálható programmal demonstrálják személyes adataink védelmének egy lehetséges megoldását.

A BME Híradástechnikai Tanszék munkatársai érdekes megoldást találtak arra, hogy milyen alternatív útjai lehetnek a személyes adatok védelmének – még akkor is, ha épp egy közösségi oldalon található adatlapunkról, a profilleírásról van is szó.

stegoweb

 

stegoweb

stegoweb

A fiatal kutatók a szteganográfia alkalmazásával javasoltak megoldást erre a problémakörre; azaz olyan módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével már az információrejtés puszta ténye is rejtve marad az avatatlan szemek előtt. Az általuk javasolt megoldás (proof-of-concept alkalmazás), a StegoWeb nevű apró webes program további előnye, hogy lényegében telepítést sem igényel, mivel ún. bookmarkletről van szó. Ebben az esetben nagyon egyszerű a használat: a telepítéshez elegendő a három könyvjelzőt felvenni böngészőnkbe, és már használhatjuk is. Ez úgy lehetséges, hogy a StegoWeb nem magában a weboldal tartalmában tárolja el az információt, hanem egy URL-rövidítő szolgáltatásban regisztrálja, erős titkosítással kódolva. Így sem a weboldal, sem más látogatók nem tudják, hogy bármit is elrejtettünk volna ott.

Közösségi oldalakon könnyen értelmezhető az alkalmazás személyes adatvédelemben betöltött funkciója: más és más jelszót adhatunk meg kollégáinknak és barátainknak, így elérhetjük, hogy más és más információt lássanak adatlapunkon. Sőt, szélsőséges esetben az is lehetséges, hogy a kiindulási adatlapunknak látszólag semmi köze se legyen hozzánk.

A StegoWeb a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Híradástechnikai Tanszéken készült, a Nemzetközi PET Portál és Blog támogatásával. Az alkalmazás ingyenes, bárki kipróbálhatja.

Előzmények