Sikeres volt a SpaceX Mars-rakétájának tesztje

A saját fejlesztésű eszközök nem kevés balesetet szenvedtek el az elmúlt években a tesztek során, de egyre kiforrottabbá válik a technológia.

Hirdetés

A SpaceX pénteken este a Twitteren jelentette be, hogy a viszonylag friss fejlesztésű Falcon Heavy rakéta korábbi kudarcok után újra lefolytatott földi tesztjei sikeresen zárultak le. Mindez két dolog miatt érdekes: egyrészt mert ez egy a korábbiaknál sokkal nagyobb teherbírású rakéta, másrészt pedig azért, mivel Elon Musk nagyralátó terveiben ez az eszköz kulcsfontosságú szerepet játszana majd valamikor egy/több Mars-expedícióban, illetve Hold-utazásban. (Hogy melyikben és mikor, az még homályos, mivel Elon Musk mindeddig csak víziókat osztott meg ezekről a tervekről.)

A teszt mérőszámait egyelőre még nem publikálták, de arra utaltak, hogy ebben a rakétában felhasználtak olyan elemeket is, melyek már részt vettek misszióban – vagyis a korábbi Falcon 9-es rakéta újra felhasznált részeiről van szó. Egyébként maga a Falcon Heavy is a Falcon 9-re épül, gyakorlatilag összeépítettek három Falcon 9-et, igaz, nem csak úgy összetolták őket, hanem egy igen bonyolult, speciális megoldással hozták létre az új rakétát, ennek csak egyik részeleme az újrahasznosítás. Az eszköz tényleg „bika”, a nagyjából 25 tonna hasznos terhet hordozó Falcon 9-hez képest, körülbelül 70 tonna rakomány képes felvinni – ennél nagyobb teherbírású csak a legendás Saturn V rakéta volt, mely utoljára 1973-ban emelkedett a levegőbe.

Azóta történt

Előzmények