Az oroszok is félnek a Skype-tól

Az orosz iparosok és vállalkozók szövetsége (Российский союз промышленников и предпринимателей – РСПП) közleményben tudatta, hogy aggódnak a Skype növekvő népszerűsége miatt Oroszországban, mivel a hazai mobiltelefonipart féltik az ingyenes, illteve olcsó konkurencia miatt.

Hirdetés

Az iparági szövetség azt tervezi, hogy korlátozó, vagy akár büntető intézkedésekkel lépnek fel a versenytársnak tekintett internetes cégek ellen. Ehhez kormányzati támogatásra is számítanak, s követelésüket azzal kívánják alátámasztani, hogy például a Skype nemzetbiztonsági kockázatot is jelent lehallgathatatlansága miatt.

skype

Ez utóbbi érv egyre gyakrabban előjön a világ országaiban, függetlenül azok politikai  berendezkedésétől: a Skype, mely nem hajlandó „a szervek” munkáját segíteni, idegesíti a német rendőröket, s bosszantja az olaszokat is, hogy csak az ismertebb eseteket említsük.

A korlátozási intézkedések terve a szövetség gyűlésén merült fel, ahol az orosz IP-telefonálás fejlesztésének kérdéseiről tárgyaltak a résztvevők, s végül megállapították, hogy e terület nincs törvényileg szabályozva. Az iparági csoportosulás álláspontját a távközlési cégek is támogatásukról biztosították: az egyik orosz mobilcég szóvivője kifejtette, hogy az IP-telefonálás útján folytatott beszélgetéseket államilag kell ellenőrizni, mivel ezek a szolgáltatók külföldiek, ezért ilyen kontroll nélkül sérülhetnek a nemzeti érdekek – ráadásul ezek a cégek nagy jövedelmeik után adót sem fizetnek Oroszországnak.

skype

A gyűlés végén elhatározták (ehhez Putyin miniszterelnök pártjának támogatását is megkapták), hogy létrehoznak egy bizottságot, mely kidolgozza azokat a javaslatokat, amelyek az IP-tevékenységek szabályozását célozzák Oroszország területén – ebben az oroszok nem állnak egyedül, mivel hasonló törvények már léteznek Kínában, Kanadában vagy az Egyesült Államokban is, mely országok szintén kontrollálják a területükön folytatott VoIP-szolgáltatásokat (Voice over Internet Protocol – internetes telefon). E lépéshez megkapták az országban jelen lévő külföldi mobilszolgáltatók támogatását is, akiknek szintén nem érdekük az IP-telefónia terjedése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények