Skype Extrák: érdeklődés hiányában lefújva

Hirdetés

A Skype – amelynek többségi tulajdonrészét a múlt héten egy magánbefektetői csoport több mint 2 milliárd dollárért megvásárolta az Ebaytől – ma bejelentette, hogy leállítja a népszerű VoIP- és üzenetküldő alkalmazáshoz kiegészítők írását lehetővé tévő Skype Extrák fejlesztői programot. Az erről hírt adó blogbejegyzés szerint a külső fejlesztők által készített minialkalmazások – melyek között találhatók játékok csakúgy, mint hívásrögzítő, többnyelvű chatfordító vagy éppen munkahelyi környezetben használható kiegészítő – nem voltak népszerűek a felhasználók körében.

„Egyszerűen nem használta az Extrákat elég ember ahhoz, hogy megérje tovább támogatnunk a fejlesztői programot. Sajnos ezért a mai nappal leállítjuk” – írják. A felhasználók a jövőben új Extrákkal nem fognak találkozni, az eddig elkészültek azonban továbbra is elérhetők maradnak a kliens Eszközök/Extrák menüpontjából és a cég webboltjából. Az alkalmazások a Skype Certified minősítésüket is megőrzik annak lejártáig, a minősítés ismételt megszerzésére viszont már nem lesz mód.

Az Extrák először a 2006 decemberében megjelent Skype 3.0-ban mutatkoztak be. A minialkalmazások kezdetben népszerűek voltak, négy hónap alatt összejött a 10 millió letöltés – úgy tűnik azonban, azóta a lelkesedés elpárolgott. A Skype ugyanakkor a program kudarca ellenére sem zárja ki, hogy a jövőben is biztosít majd lehetőséget külső fejlesztőknek arra, hogy új funkciókkal egészítsék ki a kliens képességeit.

Azóta történt

Előzmények