Brutálisra nőtt az arcfelismeréssel foglalkozó kínai vállalat értéke

A közvetlen államit támogatás mellett egyre több vállalat és befektetői csoport száll be a megfigyelési rendszer egyik kulcsszereplőjének finanszírozásába.

Hirdetés

Az IT café is többször beszámolt róla, hogy a kínai állam erőteljes támogatása mellett egyre több vállalkozás fektet be a különféle, megfigyelésre is alkalmas technológiák fejlesztésébe – és ez nem véletlen, mivel e fejlesztések felhasználása ugyan számtalan területen, akár a világpiacon is nagy reményekkel kecsegtet, de a fő motor az az évtizedes projekt, mely szerint a kínai kormányzat egy teljes országot lefedő, szinte totálisnak mondható megfigyelő rendszer kiépítését tűzte ki célul 2025-re. Ez a cél kissé el van rejtve, mivel a konkrét terv arról szól, hogy Kína erre az időre a világ vezető AI-fejlesztője, -gyártója és -terjesztője legyen, de nyilvánvaló a hazai célú felhasználás.

E hatalmas, komplex rendszer egyik fontos elemét szállítja a pár éve alapított hazai vállalkozás, a SenseTime Group, akiknek legfontosabb termékük egy arc- és járműfelismerő technológia. A vállalat tegnap adott hírt arról, hogy újabb befektető csoport szállt be 600 millió dollárral, mégpedig a kínai óriás, az Alibaba vezetésével. Ez azt jelenti – írja a Reuters belső forrásra hivatkozva –, hogy a Sense Time értéke mintegy 4,5 milliárd dollárra emelkedett, vagyis kevesebb, mint egy év alatt, július óta megháromszorozódott.

A vállalt konkrét adatokat nem adott ki a bejelentéskor, de az hangsúlyozták, hogy az AI-platformok szegmensében most már ők a legértékesebbek. A számok megtagadását azzal indokolták, hogy még mindig a kezdeti befektetési időszakban vannak, most lépnek át az utolsó, úgynevezett Series C+ fázisba.

A háttérhez azt is érdemes tudni, hogy a rendőrség kiemelt szállítójának is számító Sense Time-nak külföldi befektetői is vannak, például a chipgyártó amerikai óriás, a Qualcomm is közéjük tartozik.

Azóta történt

Előzmények