Meglepetés: szabadon engedték a Samsung vezetőjét

Vajúdtak a hegyek, s egeret szültek. Egy hosszadalmas, óriási figyelemmel kísért korrupciós eljárás végén a dél-koreai vállalat vezetője szabadon távozhatott.

Egy dél-koreai felső jogi fórum a fellebbezési eljárás lezárásaként ma azt jelentette be, hogy a korábban korrupció miatt öt év letöltendő börtönre ítélt Lee Jae-Yong ügyében hozott döntést felülbírálták: a büntetési időt megfelezték, végrehajtását pedig négy év próbaidőre felfüggesztették. A Samsung örökösének számító alelnök, a vállalat tényleges irányítója az ítélet kihirdetése után szabadon távozhatott a tárgyalóteremből.

Hirdetés

A tudósítók által megkérdezett szakértők szerint mindez jelzi, hogy a helyi sajátosságnak számító családi nagyvállalkozások, a csebolok olyan erősek, hogy a kormánnyal és a hatóságokkal is eredményesen tudnak szembeszállni.

Az ügyészek korábban egyébként tizenkét év börtönt kértek a vezetőre – a vége pedig a felfüggesztett két és fél év lett.

A világvállalat egyébként alig érezte meg Lee Jae-Yong távollétét, akinek a feladatait újonnan kinevezett vezetők látják el (feltehetően átmenetileg): a cég szárnyal, zajlanak az átalakítási folyamatok, a Samsung Lee tárgyalása idején még nagyobb lett.

Azóta történt

Előzmények