A jogkezelő perelte a kalózokat, de közben ellopták a jogdíjakat

A brüsszeli főügyész egy három éve tartó vizsgálat végén hozott döntést, amikor kijelentette, hogy a belga SABAM jogkezelő ügynökség – mely a művészek jogdíjainak számon tartásával és behajtásával foglalkozik – nem tett eleget kötelezettségének, s a beszedett pénzeket nem fizette ki a jogosultaknak, ezért eljárást indított az ügynökség öt menedzsere ellen okirat-hamisítás és csalás vádjával.

Hirdetés

A főügyész jelentésében megállapította, hogy a SABAM egy rosszul, átláthatatlanul működő szervezet, tevékenységét semmilyen külső kontroll nem kísérte, és jelen pillanatban teljességgel megállapíthatatlan, hogy mi történt azokkal az összegekkel, amelyeket jogdíj címén beszedtek,  illetve az sem világos, milyen módon szedték be a jogdíjakat – de annyi bizonyos, hogy a művészekhez, a jogtulajdonosokhoz jórészt nem jutottak el ezek a begyűjtött pénzek, hanem az ügynökség bankszámláján „pihentették” őket. Emellett az is felmerült vádként, hogy a SABAM saját működéséről hamis pénzügyi adatokat közölt, félrevezetve ezzel az általa képviselteket.

A pontos összegekről a főügyész nem adott tájékoztatást, valószínűleg az eljárás későbbi fázisában határozzák meg, hogy mennyi kártérítéssel tartoznak a megkárosítottaknak.

A SABAM egyébként akkor került be már tavaly is a világsajtóba, amikor az egyik internetszolgáltató, a Scarlet ellen pert nyert első fokon, mely arra kötelezte volna a szolgáltatót, hogy szűrje forgalmát a kalózkodás miatt (a SABAM-nál ekkoriban „nagy sikerként” könyvelhették el, hogy megbüntettek egy étterem-tulajdonost, aki jogosulatlanul használta az Atomium képét a honlapján). Ez az eljárás a fellebbezés miatt még nincs lezárva.

Azóta történt

Előzmények