Ingyenes védelmet ígér zsarolóvírusok ellen a Cybereason

A RansomFree viselkedésalapú ellenőrzést végez valós időben, ezzel az antivírusszoftverek előtt jár, nem kell ismernie a támadót, hogy időben megállítsa.

Csúnyán elszaporodtak az elmúlt években a zsarolóvírusok, melyek ellen a klasszikus, szignatúra alapú védelem mit sem ér, tekintve hogy hétről-hétre új kártevőkről kell beszámolnunk. Bár vannak, melyek oktatási céllal készültek és nem kérnek pénzt, a többség nem ilyen, pusztítanak, és egyre pofátlanabb összegeket követelnek.

Hirdetés

Ma már azt sem lehet mondani, hogy a zsarolóvírusok kizárólag a Windows felhasználóira lőnek, akadnak Macre, sőt Linuxra írt váltságdíj-követelő szoftverek, így mindenkinek érdemes védekeznie. Elsősorban a számunkra kedves fájlok rendszeres biztonsági mentésével védhetjük meg magunkat, de léteznek olyan, viselkedésmintákat vizsgáló védelmi szoftverek is, melyek segíthetnek megóvni az adatainkat a sandboxing kellemetlenségei nélkül.

Mivel elsősorban még mindig a Windowsra érkezik a legnagyobb számban zsarolóprogram, ezért erre a platformra készítette el a Cybereason a RansomFree nevű, valós időben detektáló szoftvert, amit otthoni használatra ingyenesen letölthető, a kompatibilitási listán pedig a Windows 7, 8, 10, szerveroldalról pedig a Windows Server 2008 R2, illetve 2010 R2-es rendszert találjuk.

Az ingyenesség ára az, hogy a szoftver névtelen adatokat gyűjt, például ha elkapott egy kártevőt, akkor azt feltölti a Cybereason egyik erre a célra fenntartott szerverére, sőt további adatokat oszt meg a fejlesztővel, hogy a jövőben még több információval rendelkezzenek az adott ransomware működésével kapcsolatban.

A biztonsági cég honlapjának tanulsága szerint több mint negyvenféle ransomware családot vizsgáltak meg, beleértve a Locky, a TeslaCrypt, a Cryptowall, a Cerber, a Jigsaw és még sok más kártevőfamíliát, ami alapján 99 százalékos biztonsággal ismerik fel azokat a korábban még nem látott titkosítóalgoritmusokat is, melyek viselkedésükben jelentősen eltérnek a normál programok működésétől.

Természetesen fals riasztásokra is kell számítania azoknak, akik maguk titkosítanak fájlokat illetve struktúrákat, de inkább kapjanak figyelmeztetést a szándékos történésekről is, mint átcsússzon a védőhálón egy nem kívánt programkód. Ha valaki szeretné alaposabban megismerni a szoftver működését telepítés előtt, a Cybereason közzétett egy ötvenhét perces videót, melyen részletesen bemutatják, hogyan működik a program.

Azóta történt

Előzmények