Pintér Sándor: Nem hibáztunk

A miniszter szerint a nyomozás kezdeti szakaszában még tisztázatlanok voltak a körülmények, így az előírásoknak megfelelően járt el a rendőrség.

Az mno.hu ismertette azt az írásbeli választ, melyet Pintér Sándor belügyminiszter egy képviselő kérdésére, mely kérdés arra irányult, hogy a BKK-ügyben érintett diákkal szemben a rendőrség vajon helyesen alkalmazta-e a törvényi előírásokat.

Hirdetés

A belügyminiszter rövid válaszában kiemelte, hogy a nyomozó hatóság köteles az elkövető motivációját és az elkövetés egyéb körülményeit is teljes körűen – többek között a gyanúsított kihallgatása útján – vizsgálni. „Önmagában az a körülmény, hogy a feltételezett elkövető az elkövetést követően felfedi magát és az elkövetés módszerét, még nem alapozza meg a cselekmény társadalomra veszélyessége hiányának megállapíthatóságát” – közölte, hozzátéve: a nyomozás megindítása idején fennállt a bűncselekmény gyanúja.

Pintér szerint ugyanakkor a nyomozás során (a volt gyanúsított vallomása, a lefoglalt levelezés tartalma és az eljárás során beszerzett adatok alapján) a hatóság megállapította, hogy a cselekmény nem veszélyes a társadalomra, ezért a nyomozást megszüntették. „Az eset során a rendőrség szakszerűen és a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával járt el” – írta a belügyminiszter.

Mint korábban megírtuk, az ügyészség augusztus végén megszüntette az eljárást, mivel vizsgálatuk szerint a gyanúsított célja valóban és nem cáfolhatóan a biztonsági rés feltárása és ennek közlése volt a BKK felé, amelyet két e-mail címre is megtett, de erre választ nem kapott. Megállapították, hogy ahhoz, hogy kétséget kizáróan meggyőződjön a rendszerhibáról, szükséges volt a vásárlás befejezése; továbbá azt is, hogy a cselekmény vezetett az informatikai rendszer olyan módon történő kijavításához, mely kizárja a hasonló cselekmények kivitelezését a továbbiakban; a fentiek alapján pedig azt, hogy cselekmény nem veszélyes a társadalomra, mely a bűncselekmény megállapíthatóságának törvényi előfeltétele. Emellett megállapították, hogy a bejelentés közérdekű bejelentésnek minősül (ami büntethetőséget kizáró ok).

Előzmények