Pillangószívet keres a magyar Google

A múlt héten Harkányi Zoltán – egy érdekes verseny meghirdetésével – elindított egy olyan magyar tematikus blogot (http://kereso.blog.hu/), ahol a tervek szerint folyamatosan figyelemmel kísérhetjük majd a keresőoldalak és technológiák friss híreit, illetve találkozhatunk arra vonatkozó gyakorlati tanácsokkal, hogy milyen módszerekkel lehet egy weboldalt a keresőmotorok számára fogadóképessé tenni. Harkányi elsősorban a Google-ra fog összpontosítani, azért, mert korábban egy álláskereső oldal, a végül félbemaradt Dolgozni.hu szerkesztése közben a legnépszerűbb keresőben igyekezett jó eredményeket elérni. Mikor a fejlesztésben elérkezett a Google - Közhasznú hirdetések aloldalhoz, amelyet az AdSense-ben megjelenő kérdésekre optimalizált, a siker végre rámosolygott: a legtöbb kulcsszó esetében sikerült az első helyre feltornáznia ezt a weboldalt. Azóta munkáinál rendszeresen megjelenik a Google AdSense rendszere, amivel a vállalkozó szellemű webfejlesztő már némi pénzt és sok-sok tapasztalatot is gyűjtött.

Külföldön egyre gyakoribbak a keresőoptimalizáló versenyek, ám idehaza még nem találkozhattunk ilyennel, így épp itt volt az ideje, hogy valaki meghirdesse az első megmérettetést. Harkányi a verseny kihirdetésekor látszólag egy nagyon egyszerű feladatot határozott meg: az nyer, akinek a weboldala a "pillangószív" szóra keresve 2006. december 31-én éjfélkor az első helyen jelenik meg a Google-ban. Az eredményhirdetéshez és a pillanatnyi állás ismertetéséhez a google.co.hu keresési eredményeit fogja figyelembe venni.


Rajtlista és pole position

Minden olyan weboldal részt vehet a versenyben, amelyik megjelenik a találati listában. Az esélyek egyenlők, hiszen induláskor egyetlen találatot sem adott a Google a „pillangószív” beírásakor. Azon kívül, hogy minden versenyzőnek a Keresőblogon regisztrálnia kell indulását, más szabályok nincsenek.

Harkányi – a félreértések elkerülése végett – előre jelezte, hogy a győztes és a helyezettek az elismerésen és a kitüntető "2006 legjobb keresőoptimalizálója" címen felül semmiféle más díjazásban nem részesülnek. A verseny a hétvégén indult, és két nap alatt már közel ezer versenyző készítette el a pillangószívre tuningolt első pályaművét. Nem nehéz megjósolni: már néhány héten belül is több százezer találatra számíthatunk e nem mindennapi versengésben.

Azóta történt

Előzmények