Kipróbálható az Opera 11

Hirdetés

Az Opera Software ma kiadta böngészője 11-es verziójának régóta várt, első nyilvános tesztváltozatát. Az Opera 11 alfa a program első olyan kiadása, amelyben kipróbálhatók a riválisoknál már jó ideje elérhető kiterjesztések, melyekkel bővíteni lehet a böngésző funkciórepertoárját. Az Opera kiterjesztései a W3C Widget specifikációra épülnek, írni ilyeneket pedig a norvég vállalat fejlesztői API-jának és szabványos webes technológiáknak (például HTML5 és JavaScript) a felhasználásával lehet.

Az Opera szerint a szabványos fejlesztői eszközök előnye, hogy az egyéb böngészőkhöz készített kiterjesztések viszonylag kevés módosítással átköltöztethetők lesznek az Operába is. A kiterjesztések, akárcsak a konkurens programokban, az Operában is egy kattintással telepíthetők, a kódok minőségét és biztonságosságát a vállalat azok publikálása előtt minden esetben ellenőrzi – közölték.

Az Opera 11 alfa-változata letölthető a fejlesztő cég weboldaláról.

Azóta történt

  • Megnyílt az Opera Software izlandi adatközpontja

    Az új központ 20 millió Opera Minin böngésző felhasználót szolgál ki.

  • Letölthető az Opera 11 bétája

    Gyorsabb és szebb, de a legfontosabb újítás a kiterjesztések támogatása.

  • 2014-re készül el a HTML5-specifikáció

    A W3C szerint a szabványoknak való megfelelés csak úgy biztosítható, ha készül végleges, lezárt specifikáció.

  • 2000. december 6.

    Megjelenik az Opera böngésző 5.0-s verziója. E változat főként nem a technológiai újdonságai (keresőmező az eszköztárban, a később elvetett ICQ-támogatás megjelenése) miatt fontos, hanem azért, mert ettől kezdve vált – a Netscape-hez és az Internet Explorerhez hasonlóan – ingyenessé a korábban pénzért árusított program.

Előzmények