Titokban CPU-t fejleszt az Nvidia?

„Azt hallottuk nemrég, hogy az Nvidia kétségkívül dolgozik egy x86-os chip fejlesztésén, és a vállalat aktívan toboroz x86-os mérnököket szerte a Szilícium-völgyben” – írja múlt pénteki hírében a The Inquirer. A többnyire hullámzóan megbízható értesüléseket közlő, angol informatikai bulvárlap már évek óta keres bizonyítékot e merész sejtés alátámasztására, a szóbeszédnél kézzelfoghatóbb nyomra azonban most sem bukkant.

A grafikus processzorok (GPU), alaplapi lapkakészletek és újabban alkalmazásprocesszorok fejlesztésében utazó vállalat belépőjét az Intel és AMD által uralt PC-kompatibilis mikroprocesszorok piacára a lap újságírója, Charlie Demerjian azóta valószínűsíti, hogy a cég bekebelezte a 2005-ben gründolt és már egy évvel később tönkrement Stexar Corporation mérnökcsapatát, vagy legalábbis annak egy részét.

Ezt az ismeretlenségből kitörni nem tudó start-up vállalkozást olyan volt Intel-mérnökök hívták életre – köztük a Pentium Pro, Pentium II, III és 4 processzorok fejlesztésében fontos szerepet játszó Randy Steck –, akiknek évtizedes tapasztalata volt az x86-os chipek tervezésében. A Stexar az interneten róla fellelhető töredékes adatok szerint multimédiás feladatokra alkalmas, saját SIMD utasításkészlettel rendelkező digitális jelfeldolgozó processzort (DSP) tervezett építeni x86-os alapokra, és kérészéletű működése során együtt dolgozott az Advanced Micro Devicesszal (AMD), az Intel riválisával.

Kell a CPU is?

Azt az Inquirer sem tudja, hogy az Nvidia miként képzeli piacra dobni az egykori Intel-mérnökök által titokban készített állítólagos CPU-ját: a vállalatnak ugyanis nincs licence az x86-os utasításkészletre – amely az Intel találmánya –, és igen sovány az esély arra, hogy valaha is lesz. De ennél alapvetőbb kérdés, hogy egyáltalán miért akarna e rendkívül magas fejlesztési költségekkel dolgozó szegmensbe betörni.

Ami biztos, az Nvidia nemrég új műszaki vezérigazgatót nevezett ki William Dally személyében. A 48 éves új vezető eddig a Stanford Egyetem számítógép-tudományi tanszékének vezetője volt, és egyik fő teoretikusa az erősen párhuzamosított, ún. stream elvű feldolgozásnak, ő maga is több, ilyen elven működő chipek fejlesztését zászlajára tűző start-up vállalkozást indított el. Dally a közelmúltban a Wall Street Journal újságírója előtt azt nyilatkozta, hogy a jövő a stream processzorokat és a hagyományos CPU-kat egy lapkán egyesítő heterogén chipeké – ami akár értelmezhető a fenti pletyka megerősítéseként is és egyben válaszként a miértre.

Azóta történt

Előzmények