Sokkal több adatot lopott el az NSA-től, mint Edward Snowden

A volt alvállalkozó húsz éven át gyűjtögette a szigorúan titkos dokumentumokat, melyeket otthonában rendszerezett is.

Hirdetés

A hónap elején számoltunk be arról, hogy a hatóságok még augusztusban tartóztatták le az 51 éves Harold Martint, a fő nemzetbiztonsági szolgálat, az NSA (illetve a Booz Allen Hamilton tanácsadó – velük állt annak idején szerződésben Edward Snowden is) alvállalkozóját, mivel azzal gyanúsították meg, hogy szigorúan titkos dokumentumokat lopott el, és ezek között állítólag olyanok is voltak, melyek betörési kódokat tartalmaztak, amelyekkel Oroszország, Kína, Észak-Korea és Irán kormányzati informatikai rendszereibe lehet bejutni. Az amerikai igazságügyi minisztérium vádat is emelt ellene.

Tegnap hozták nyilvánosságra a bírósági dokumentumokat, és ezekből kiderül, hogy az ügy még sokkal komolyabb, mint sejteni lehetett: az iratok szerint a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) összesen legalább 50 terabájtnyi(!) adatot foglalt le Martintól, aki ezt az irdatlan mennyiséget 1996 óta, húsz év alatt „gyűjtögette össze” a kormány számítógépeiről. Ez mintegy 500 millió oldalnyi kormányzati dokumentumot jelent, köztük nem kevés szigorúan titkos, nemzetbiztonságilag kiemelten fontos irat található – ezeket a férfi kinyomtatva, szétválogatva tárolta hat irattartó dobozban. Ráadásul – szerepel a vádiratban – e nyomtatott dokumentumok hátoldalán olyan kézzel írott jegyzetek találhatóak, melyek az NSA (bizalmasan kezelt, tehát titkos) számítógépes rendszeréről, illetve technológiáiról tartalmaznak információkat.

Az még mindig nem világos, hogy Martin ügyét összekapcsolják-e a Shadow Brokers-botránnyal – a The New York Times tudósítása mindenesetre azt sugallja, hogy a hackerek által megszerzett NSA-kémszoftvert az alvállalkozó számítógépén is megtalálták.

A volt tengerészgyalogos az évek során több, magas szintű kormányzati képzésen is részt vett, többek között jártas a számítógépes biztonság, így a titkosítás és titkosított kommunikáció területén is. Az információk szerint állítólag egy olyan kifinomult szoftvert használt az iratok ellopásához, melyet nem kellett telepíteni, anonim internet-hozzáférést alkalmazott (USB-ről bootoló OS-t, illetve Tort vagy VPN-t), és így sehol nem hagyott maga után „digitális lábnyomot”.

Azt még mindig nem tudni, hogy mik voltak a motivációi, mi volt a szándéka az ellopott adatokkal, de a nyomozók találtak egy 2007-es, a kollégáinak küldött levelet, mely kritizálta a kormányzati informatikai biztonságot, munkatársait pedig „bohócoknak” nevezte.

Az előzetes letartóztatásba helyezett Martin ellen kémkedés miatt emelnek vádat, és ha bűnösnek találják, akkor akár halálra is ítélhetik. Első – az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezéséről szóló – meghallgatása ma van.

Azóta történt

Előzmények