Norvégia lehet az első, aki megszünteti az FM rádióadást

A pártolók költségcsökkentést, színvonaljavulást emlegetnek, az ellenzők szerint még túl korai a teljes digitális átállás.

Roppant kockázatos lépésre készül a norvég kormány, amikor a 2015-ös korábbi döntés értelmében a jövő héten a tervek szerint lekapcsolják a még 1933-ban egy amerikai mérnök, Edwin Armstrong által kifejlesztett FM rádióadásokat. Ez a technológia a korábbi AM-mel szemben sokkal jobb minőségű adásokat biztosított, a mai fogható rádiók is döntő részben ezt a technológiát használják.

Hirdetés

A norvég döntés hátterében az áll, hogy a hagyományos sugárzást ma már kiváltja az internetes/digitális rádiózás, ám a kritikusok úgy vélik, hogy mindez elsietett lépés, mivel sokan még fejlett digitális készülékeiken is az FM technológiáját használják ki rádióhallgatásra.

Ráadásul – teszik hozzá az ellenzők – a rádióhallgatók igen nagy része (Norvégiában 2 millió ember) az adásokat főképp az autójában veszi, ahol döntő részben még hagyományos készülékekkel rendelkeznek, nincsenek ellátva a digitális adások vételéhez szükséges Digital Audio Broadcasting (DAB) vevőkkel. Ezeket a kifogásokat súlyosítják a felmérések, melyek szerint az FM lekapcsolását a norvégek 66 százaléka ellenzi, és csak 17 százalékuk ért vele maradéktalanul egyet. A parlamenti viták során is többször előkerült, hogy az FM-adások megszűnésére nem, vagy alig lehet felkészíteni az idősebb norvég felhasználókat, akik nagyon sokan vannak – így nem kellene sietni: mondják az ellenzők.

Bár a norvég parlament megszavazta ezt a változtatást, Európában sokkal lassabban halad az átalakítás: például Svájc csak 2020-ra tervez hasonló lépést, míg Nagy-Britanniában és Dániában, ahol szintén szóba került az FM lekapcsolása, a törvényhozásban erős a bizonytalanság, hogy lehet-e, szabad-e ezt meglépni.

Norvégiában mindenesetre Ole Joergen Torvmark, a digitális rádióadások szövetségének vezetője nemcsak biztos a döntés helyességében, hanem azt is kijelentette, hogy ezzel országa mintaadó lehet a világ többi része számára – de azt ő is elismeri, hogy főképp az autóipar számára mindez nagy kihívás, hiszen egy autóban használható, jó minőségű digitális rádióadapter 1500 norvég koronába (azaz kb. 50 ezer forintba) kerül.

A támogatók a minőség javulása mellett azzal érvelnek, hogy ugyanakkora költség mellett nyolcszor annyi adó érhető el a digitális technológia alkalmazásával, ráadásul az FM és a digitális adások jelenlegi párhuzamos támogatása évi 29 millió dollárnyi kormányzati támogatást, fölöslegesen kidobott pénzt emészt fel.

Azóta történt

Előzmények