Ne ismerkedj és ne szakíts a Wikipédián!

Ne szakíts nagy nyilvánosság előtt a barátnőddel, kiváltképp ha olyan nő, akit korábban a bíróság zaklatásért egyszer már próbaidőre bocsátott! – eme örök bölcselet mostantól akár Jimmy Wales mottója is lehetne.

A Wikipédia társalapítóját minden jel szerint keményen próbára teszi az élet mostanság: nem elég, hogy egykori munkatársa a nonprofit alapítvány pénzének elherdálásával vádolja, de még szerelmi életének intim részleteit is nyilvánosságra hozta (állítólagos) egykori kedvese, bosszúból azért, mert Wales a Wikipédia nem kevés olvasója előtt szakított vele.

Jimmy, a világfi

Kezdjük talán a botrány legújabb fejezetével, a piszkos anyagiakat érintő pletykákkal, melyeknek Danny Wool, Wales egykori jobbkezének napokban publikált blogbejegyzése adhat némi alapot: „Jimbeau (így becézi Wool egykori főnökét) állandóan szórta a pénzt a véget nem érő külföldi útjai során, ráadásul sokszor nem tudott elszámolni a számlákkal sem” – írja Wool a blogban, majd hozzáteszi: „Akadt olyan időszak, amikor csaknem 30 000 dollárral tartozott az alapítványnak, ráadásul ez közvetlenül egy auditot megelőzően derült ki” – így az egykori asszisztens, aki egyébként már egy éve nem dolgozik a szervezetnél.

Hirdetés

Wool elmondása szerint Wales egészen 2006-ig élt nagyvilági életet az adományokból működő alapítvány pénzén, ekkor is csak azért volt kénytelen leállni a költekezéssel, mert elvették tőle a szervezet számlájához hozzáférést engedő bankkártyát. A Wikipédia társalapítója ez utóbbi feltételezést határozottan tagadta egy az Associated Press által közölt interjújában, Wool állításait ugyanakkor nem kommentálta részletekbe menően.

Jimmy, a webkettő Don Juanja

Eddig a tékozló fiú története, Jimbo azonban a pletykák szerint nem csak a pénzt szereti költeni:

„Hello, a nevem Rachel, és az (ex)pasim, Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója most szakított velem a Wikipédián közzétett nyilatkozatában. Ez annyira ízléses húzás volt a részéről, hogy úgy döntöttem hasonlóképpen kell viszonoznom, úgyhogy itt, az eBay-en keresztül árverésre bocsátom néhány nálam hagyott ruhadarabját” – írja az aukciós oldal bemutatkozójában Rachel Marsden, a Fox News Channel egykori munkatársa, aki a jelek szerint kissé kiakadt, miután Wales az ominózus közleményben gyakorlatilag letagadta, hogy bármilyen romantikus szál fűzte volna Marsdenhez, jóllehet elismerte, hogy találkozott a nővel.

Marsden bosszúbol Wales (állítólagos) nála felejtett ruháit, így többek közt egy pulóverét bocsátotta licitre, amelyet előtte gondosan kimosott és fertőtlenített, máskülönben, ahogy a nő fogalmaz: „nem lenne eladható állapotban”. A ruhadarab licitje egyébként jelen pillanatban 877 dollárnál tart.


A Wikipédia álompárja
Forrás: Valleywag

A Szilíciumvölgy petykalapjához eljutott üzenetnapló azt a gyanút kelti, hogy Wales a nő kérésére igyekezett közbejárni a Wikipédia szerkesztőinél, hogy Marsden biográfiájából kihúzzanak egy 2004-es bírósági afférjárát taglaló részt. Marsden akkor egy év felfüggesztettet kapott, mert zaklatta egy volt barátját.

A kiszivárgott chatnaplóban pikánsabb részletek is megbújnak, melyek arra utalnak, hogy Wales egy baráti köszönetnyilvánításon túl mást is kaphatott cserébe a nőtől, amiért súlyosan megszegte a Wikipédia összeférhetetlenségre vonatkozó szabályait.

Jimmy, a lovag

A férfi az egyik üzenetben a bejegyzés módosítása kapcsán (állítólag) a következőket írta:

„Legyünk gyorsan túl ezen, hogy az éjjel zavartalanul szétb***hassam az agyad :)”

Az egyébként válófélben lévő Wales persze mindent tagad, leginkább és elsősorban azt, hogy egy pár éjszakás kaland miatt lábbal tiporta volna az általa alapított, közösségi szerkesztésű enciklopédia szabályzatát.

Ha volt is megingás, arról csakis a hormonok tehetnek. Nagy kaland...

Azóta történt

Előzmények