MYTOB: egy újabb féreg a csatolmányban

Hirdetés

A Trend Micro közepes szintű riasztást tart fent a MYTOB féreg legújabb variánsai miatt – a legutóbbi 2 változatot számos országban, köztük hazánkban is észlelték. Az elmúlt 2 hónapban a MYTOB féreg több mint 100 variánsát azonosította a Trend Micro globális vírusvédelmi kutató és támogató központja, a TrendLabs. A Vírushiradó legfrissebb statisztikái alapján Magyarországon az elmúlt 7 napban a MYTOB-nak 39 féle variánsa bukkant fel és okozott károkat, összesen közel 600 ezer fertőzést eredményezve a freemailes levelezőrendszerben. Ez az elmúlt 7 napban történt támadások közel 30%-át teszi ki, a teljes fertőzött állomány 2 millió emailt tartalmaz.

A korábbi változatokhoz hasonlóan ez a memóriarezidens féreg is úgy terjed, hogy e-mail üzenetekben csatolt fájlként másolatokat küld önmagáról a címzetteknek saját SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) motorján keresztül. Elindítása után a féreg letölt egy kémprogramot, amely reklámokat helyez el az áldozatok számítógépein. A féreg hátsó ajtók megnyitására is képes.

A klasszikus - a felhasználók hiszékenységét kihasználó taktikákat alkalmazva a MYTOB az adott e-mail postafiókra vonatkozó fontos üzenetként tünteti fel magát - mintha az üzenetet egy rendszergazda küldené. A féreg számos különböző témájú és szövegtörzsű levélben érkezhet. Azt kéri, hogy a felhasználó reagáljon a levélre, ha el kívánja kerülni postafiókjának letiltását vagy megszüntetését.

Azóta történt

Előzmények