Megváltozik a Firefox kiadási ciklusa

Finomhangolja a böngésző kiadási ütemezését a Mozilla – az Aurora nélkül folytatódik a fejlesztés.

A felpörgetett kiadási ütemtervet a Mozilla a Firefox 5 megjelenésével vezette be, közel hat évvel ezelőtt. Ebben a rendszerben a sűrűbb kiadások 6 hetente követték egymást, miközben a termék 3 stabilizációs lépcsőn érett stabil verzióvá a Nightly → Aurora → Beta → Stabil útvonalat bejárva.

Hirdetés

2017. április 18-cal kezdődően azonban az Aurora csatorna nem kap újabb Firefox főverziót, az azt használó felhasználók a Beta verzióra kerültek át. Maga az Aurora csatorna is hamarosan megszűnik, így az újdonságok 6-8 héttel korábban jutnak el a felhasználókhoz. Az eddig Aurora alapokból építkező fejlesztői változat alapjait ezentúl már a Beta verzió fogja szolgálni, amely a az eddig használt profil megtartásával a felhasználók számára láthatatlan átmenet lesz.

Ettől a fejlesztők a következő előnyöket várják:

Az átmeneti időszak így alakul: április 18-án a Firefox 54 az Aurorából Beta állapotba került, ahogy eddig is, de a Firefox 55 a Nightly csatornán marad plusz egy ciklusig, így összesen 14 hétig. Ezek után július 12-én az 55-ös verzió egyből a Beta csatornába a kerül. A Firefox 54 ezalatt megkapja a szükséges javításokat, majd a Beta csatornára kerülnek az Aurora felhasználói. Az új feature-ök csak akkor kerülnek a Betába, ha azok elkészültek. Így a termék minősége nem romlik – a fejlesztők reményei szerint.

Firefox
[+]

Az androidos Aurora esetén azonban pont fordítva alakul a képlet, mert a Google Play nem engedi az ilyen jellegű migrációt, így az eddigi Aurora for Android felhasználók a Nightly ágra kerülnek majd.

A kiadási időszak lerövidítését azt tette lehetővé, hogy új eszközöket vetett be a Mozilla:

  • a statikus analizáló a kiadási munkafolyamat része lett, segítségükkel kiszűrhető a hibák egy jól meghatározott része
  • az automata tesztek kódlefedettsége okán a változtatásokkal járó problémák száma csökkenthető
  • a kiadás előtti hibákat adatforrásokból próbálja a Mozilla hatékonyabban felderíteni
  • az összeomlásokból, a telemetriaadatokból próbálnak a fejlesztők információkat kinyerni egy esetleges regresszióról, még a Beta állapotba jutás előtt

A kiterjesztések esetében a honosítás már a Nightlyn fog zajlani, a nyelvi fejlesztési mérnökök aktív figyelme mellett. A hibalehetőségek mind teljesebb kizárására törekedve a Firefox bétába csak teljesen kész funkciók, a kerülnek majd bele.

Az Aurora További információk a kiadásról a Mozilla Release Management blogjában találhatók.

Azóta történt

Előzmények